Ειδησεογραφικό site

Στο «παζάρι» για το χρέος: Λαγκάρντ, Χαρδούβελης, Στουρνάρας και Παπασταύρου

57

Τα χαρτιά της αναμένεται να «δείξει» σήμερα το απόγευμα στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό πρόγραμμα και την προοπτική ταχύτερης αποχώρησης του ΔΝΤ από τη χώρα μας.

Ο παλμός των εξελίξων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας χτυπά από σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Σύσσωμη η αποστολή της Τρόικας που βρισκόταν ως την Τετάρτη στην Αθήνα μετακομίζει στην αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού για να μετάσχει στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου όπου θα ερωτηθεί για την τύχη του ελληνικού προγράμματος και του δημοσίου χρέους της χώρας. Για το ίδιο θέμα εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου έχει εδώ και δύο χρόνια θέσει ανοικτά θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Ο μόνος λόγος για τον οποίο έχει ρίξει τους τόνους στο θέμα αυτό, είναι η δημόσια δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων ότι θα αναλάβουν δράση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο ο χρόνος μέχρι τη λήξη του ευρωπαϊκού σκέλους του ελληνικού προγράμματος εκπνέει τον Δεκέμβριο και αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Δεδομένου ότι η Αθήνα δέχεται πιέσεις να διακόψει τις «γέφυρες» με το ΔΝΤ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ποια μηνύματα θα στείλει η επικεφαλής του Ταμείου στους ευρωπαίους.

Ήδη από χθες, σε έκθεσή του το Ταμείο ανεβάζει στα  25 δισ. ευρώ ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας για τη διετία 2015-2016, προκεμένου να καλύψει το χρέος που λήγει και το δημοσιονομικό έλλειμμά της (10% του ΑΕΠ το 2015 και 4,3% του ΑΕΠ το 2016). Η έκθεση υιοθετεί τις προβλέψεις της τελευταίας αναθεώρησης του μνημονίου, έτσι προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 1,9% του ΑΕΠ το 2015, παρότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιορίζει τη σχετική πρόβλεψη στο 0,2% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, από τα ραντεβού των ημερών θα λείπει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, που θα παραμείνει μέχρι και την Παρασκευή τα μεσάνυχτα στην Αθήνα για να στηρίξει την κυβέρνηση στη μάχη της ψήφου εμπιστσύνης που διεξάγεται στη Βουλή.

Αμέσως μετά θα πάρει το πρώτο αεροπλάνο για να πάει στην Ουάσιγκτον όπου την Κυριακή το απόγευμα θα έχει συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ. Στη συνάντηση θα μετάσχει επίσης ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Στουρνάρας, αναλαμβάνει να δαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τον Έλληνα υπουργό στις συζητήσεις για την απομείωση του χρέους που μετά τα δάνεια της Τρόικας έχει εξακοντιστεί στα 322,4 δισ. ευρώ. Για την «ειδική αποστολή» αυτή μάλιστα, την Τρίτη υπήρξε και συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα.

Ήδη το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 προβλέπει περισσότερες εκδόσεις ομολόγων αντί για νέο δανεισμό από το ΔΝΤ.

Αναμένεται λοιπόν με ενδιαφέρον να φανεί αν την Κυριακή οι κύριοι Χαρδούβελης και Στουρνάρας θα θέσουν και επισήμως στην γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ  το ζήτημα της διακοπής της χρηματοδότησης των κεφαλαίων που εκταμιεύει το ΔΝΤ προς την χώρας μας, γεγονός το οποίο θα απελευθερώσει την Αθήνα από τη στενή εποπτεία του ΔΝΤ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.