Ειδησεογραφικό site

Στο μικροσκόπιο των ξένων ΜΜΕ η ομιλία Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Πως τη σχολιάζουν

49

Λεπτό προς λεπτό με live updates, συνεχείς ανταποκρίσεις, αναλύσεις και σχόλια αναμετέδιδαν τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης την σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πλειοψηφία τους οι ανταποκριτές και σχολιαστές των ξένων μέσων εστιάζουν στην σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε κατά των πιστωτών της Ελλάδας, και ειδικά του ΔΝΤ. Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγούνται τα περισσότερα διεθνή μέσα, μετά την «πρώτη ανάγνωση» της ομιλίας, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι έτοιμος για έναν συμβιβασμό με τους εταίρους και πως μετά τους χαρακτηρισμούς και το ύφος των λόγων του, μια συμφωνία για την Ελλάδα μάλλον απομακρύνεται, παρά πλησιάζει.

Ενδεικτικό του διεθνούς ενδιαφέροντος είναι πως όλα τα μεγάλα μέσα παρακολουθούσαν και μετέδιδαν ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ και στο Twitter αναμετέδιδαν τα πιο σημαντικά σημεία της ομιλίας του. Αμέσως μετά όλοι οι δημοσιογράφοι των μεγαλύτερων εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών έκαναν τα δικά τους σχόλια για όσα ειπώθηκαν από τον Τσίπρα.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του θέματος του πρακτορείου Bloomberg: «Ο Τσίπρας μαστιγώνει τους πιστωτές για τα δεινά της Ελλάδας, ενώ η Μέρκελ βλέπει ελάχιστη πρόοδο», αναφέρει συνδυάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού με τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Στην αντίθετη κατεύθυνση το κείμενο του Guardian, που «βλέπει» πως ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προετοίμασε την εσωκομματική αντιπολίτευση για την συμφωνία που θέλει να φέρει ως το τέλος του μήνα.

«Ο Τσίπρας δεν φαίνεται να υποχωρεί» τουίταρε λακωνικά ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times Peter Spiegel, εννοώντας πως ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις θέσεις του, ενώ νωρίτερα ο ίδιος είχε ριουιτάρει την αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα για το ΔΝΤ και τον σχολιασμό του για το σχέδιο των θεσμών προς την Ελλάδα.

Ο Πολ Μέισον, του καναλιού Channel 4, συμπεραίνει από την ομιλία του πρωθυπουργού: «Ασφυξία από την ΕΚΤ, «εγκληματίας» το ΔΝΤ και είναι ώρα να πληρώσουν οι ολιγάρχες. Το καθαρό μήνυμα όμως είναι πως δεν δέχεται άλλη λιτότητα».

Άλλοι ανταποκριτές εστιάζουν στην «πρόκληση» του πρωθυπουργού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεχθεί και το αίτημα διαγραφής του χρέους από το ΔΝΤ, την ώρα που αποδέχεται τα μέτρα λιτότητας που αυτό προτείνει, ενώ τέλος πολλοί αναφέρουν πως με την ομιλία αυτή ο Τσίπρας ουσιαστικά έκανε φανερή την πρόθεσή του να μην υποχωρήσει.


(Φαμπρίτσιο Γκορία: Τις περασμένες εβδομάδες ήμουν σχετικά σίγουρος για συμφωνία, ξέρετε. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που δεν είμαι)

(Ντέιβιντ Καρέττα: Τσίπρας για όλα: Η ΕΚΤ πνίγει την Ελλάδα, το ΔΝΤ είναι εγκληματίας, οι Ευρωπαίοι συνωμοτούν κατά της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Ποιος θα ήθελε να βοηθήσει;)

Τα σχόλια είναι κλειστά.