Ειδησεογραφικό site

Στο εδώλιο ο Ρ. Σπυρόπουλος για το αδίκημα της απιστίας

20

«Εδώλιο» προτείνει ο εισαγγελέας Εφετών για τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της απιστίας, που αφορά οφειλές 18 εκατ. ευρώ προς το ίδρυμα, μεγάλης επιχείρησης σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Σπυρόπουλος φέρεται ότι ζημίωσε τον ασφαλιστικό φορέα, καθώς με απόφασή του έγινε άρση της κατάσχεσης λογαριασμών σούπερ μάρκετ στη Βέροια, παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του χρωστούσε στο ΙΚΑ 18 εκατομμύρια ευρώ. Ο εισαγγελέας προτείνει επίσης να δικαστούν μαζί με τον κ. Σπυρόπουλο και οι Χαρίλαος, Νικόλας και Γεώργιος Αρβανιτίδης, για ηθική αυτουργία στην απιστία.

Σύμφωνα με την κατηγορία, το γραφείο ΙΚΑ της Βέροιας είχε προχωρήσει τον περασμένο Οκτώβριο σε εντολή κατασχέσεων χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας, αφού προηγουμένως παρείχε δεκαπενθήμερη προθεσμία στον επιχειρηματία να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών.

Τότε ο κ. Σπυρόπουλος έδωσε εντολή για άρση της κατάσχεσης, στην οποία δεν προχώρησε ο τοπικός διοικητής του οργανισμού, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν έστεκε νομικά αφού είχε δοθεί ήδη ευκαιρία στον επιχειρηματία να υπαχθεί σε ρύθμιση.

Το αίτημα του κ. Σπυρόπουλου είχε υποβληθεί προκειμένου η εταιρεία «να προχωρήσει σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κ.λπ.» και, εν συνεχεία, αν δεν ανταποκρινόταν, το ΙΚΑ να προέβαινε σε κατάσχεση. Ο κ. Σπυρόπουλος επανήλθε με νέο αίτημα, το οποίο αυτή τη φορά έγινε δεκτό. Η κατάσχεση πάγωσε για έναν μήνα, διάστημα στο οποίο φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν σημαντικές κινήσεις ποσών στους λογαριασμούς, που -σύμφωνα με τη δίωξη- θα έπρεπε να είχαν καταλήξει στα ταμεία του ΙΚΑ.

Η δίωξη σε βάρος του διοικητή του ΙΚΑ αφορά την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία με ζημία άνω των 150.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου. Ο διοικητής αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εφαρμόσει αυτήν την τακτική, διασφαλίζοντας 1.700 θέσεις εργασίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.