Ειδησεογραφικό site

Στο ίδιο έργο θεατές – Οι διαπραγματεύσεις στον αέρα – Σε εξέλιξη συνεδρίαση του Brussels Group μέσω τηλεδιάσκεψης

38

Σε εξέλιξη βρίσκεται το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίαση του Brussels Group.

Η συνεδρίαση διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης δεν μετέβησαν τελικώς στις Βρυξέλλες, παρά το ότι είχε ανακοινωθεί κάτι τέτοιο την περασμένη εβδομάδα.

Τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και θεσμών συνεδριάζουν για τα εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης.

Τα πράγματα παραμένουν στάσιμα στη διαπραγμάτευση, όπως αποδεικνύεται και από τις επιστολές Τσίπρα προς την Ουάσιγκτον προ μίας εβδομάδος πως η κυβέρνηση δεν είχε λεφτά να πληρώσει το ΔΝΤ, η χώρα φλερτάρει περισσότερο με  την χρεοκοπία παρά με κάποια συμφωνία με τους δανειστές.

Ούτε στην κυβέρνηση δείχνουν όμως να «ιδρώνουν» αν χρεοκοπήσει η χώρα, αλλά ούτε και οι δανειστές, οι οποίοι προτίμησαν να μη χάσουν το τετραήμερο των αργιών τους στις Βρυξέλλες (όπως έκανε την πρωτομαγιά και η ελληνική Πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης).

Για το λόγο αυτό οι διαπραγματεύσεις στο Brussels group διεκόπησαν την περασμένη εβδομάδα καθώς φαντάζουν μάλλον «τυπική διαδικασία» παρά ζήτημα ουσίας. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει σήμερα τηλεδιάσκεψη του Brussels Group.

Και ενώ ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε προσωπικώς την περασμένη Παρασκευή στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ότι δεν κινδυνεύει να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, δεν έπραξε το ίδιο για το τι μέλλει γενέσθαι με τις υποχρεώσεις του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του ιδιωτικού τομέα, ούτε φυσικά προς τους δανειστές.

Το βέβαιον είναι όμως πως, ακόμα και με την «χαλάρωση» που έχουν υποσχεθεί στην χώρα οι δανειστές για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 κατά 1,5%-1,8% του ΑΕΠ (δηλαδή ελάφρυνση 3-3,5 δισ. ευρώ για φέτος), με τον κατήφορο που έχουν πάρει τα δημόσια οικονομικά τα μέτρα που θα απαιτηθεί να ληφθούν στο β΄εξάμηνο θα πρέπει να αποδώσουν τουλάχιστον 2-3 δισ. ευρώ επιπλέον, αλλιώς κινδυνεύει η χώρα αντί για πρωτογενή πλεονάσματα να επιστρέψει στα ελλείμματα.

Ως προς τα μέτρα, η κυβέρνηση αφήνει όλα τα σενάρια ανοικτά, όπως και την κατάργηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, για τον οποίο μάλιστα ο κύριος Βαρουφάκης περιέγραφε με λεπτομέρειες στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα πώς σχεδιάζεται να λειτουργήσει, εφόσον εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο, όπως είπε.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι και όσα ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών την Παρασκευή σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Open, όπου έλεγε πως «μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στις εφημερίδες. Δεν έχει κλείσει τίποτα και, μέχρι να κλείσει, δεν υπάρχει τίποτα. Εμείς διαπραγματευόμαστε, οι προηγούμενοι δεν έκαναν τίποτα. Όταν λες «δεν πας για ρήξη»  σημαίνει συμβιβασμός. Πάω με τις θέσεις μου και εσύ με τις δικές σου και έχουμε μια έντιμη συμφωνία. Δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε, αλλά δεν θα υποκύψουμε αμαχητί» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.