Ειδησεογραφικό site

Στουρνάρα “δείχνει” η ΕΛΣΤΑΤ για τα πλημμελή στοιχεία του ελλείμματος των δύο τελευταίων δεκαετιών

51

Μετά τις ευθύνες που επέρριψε ο Ανδρέας Γεωργίου στον Χρ. Σταϊκούρα, τον Γ. Στουρνάρα και τον Γκ. Χαρδούβελη μιλώντας στους Financial Times αναφορικά με τις καθυστερήσεις του ΓΛΚ να κοινοποιήσει εγκαίρως στην ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για το έλλειμμα (1995-2013) με ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ βάζει στο κάδρο μόνο τον πρώην ΥΠΟΙΚ.

Μετακινεί τις ευθύνες για την καθυστερημένη υποβολή των αναθεωρημένων μετρήσεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα των δύο τελευταίων δεκαετιών (1995-2013) η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) από την πολιτική ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ειδικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται αναλυτικά σε όλες τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε για να λάβει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις μετρήσεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα της περιόδου 1995-2013, υπογραμμίζοντας την ολιγωρία της πρώην ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Στην ανακοίνωση αυτή δεν γίνεται καμία αναφορά σε επικοινωνία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του επικεφαλής της Ανδρέα Γεωργίου με τον αρμόδιο για το θέμα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος άλλωστε ενημερώθηκε αρμοδίως από την ΕΛΣΤΑΤ, μόλις το Σεπτέμβριο του 2015.

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της ΕΣΛΤΑΤ για το θέμα (εστάλη μετά τις 11 το βράδυ) αναφέρει τα εξής:

«Σε δημοσιεύματα μερίδας του τύπου εμφανίστηκε η είδηση ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή απευθύνθηκε στον πολιτικό προϊστάμενο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) σχετικά με την ανάγκη παροχής στοιχείων από το ΓΛΚ στην ΕΛΣΤΑΤ μόλις στις 15 Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή 15 ημέρες πριν την λήξη της καταληκτικής προθεσμίας που είχε δώσει η Eurostat για την υποβολή των αναθεωρημένων μετρήσεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα των δύο τελευταίων δεκαετιών (1995-2013). Επειδή τα ανωτέρω δημοσιεύματα δημιουργούν ανακριβείς εντυπώσεις, προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρουμε τα εξής:

»Το σχετικό αίτημα για τα απαραίτητα στοιχεία απεστάλη προς τον Υπουργό Οικονομικών στις 17 Ιανουαρίου 2014 με την υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου ΓΠ-28/17.1.2014 επιστολή του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. Η επιστολή κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα στην Γενική Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΓΛΚ και σε ένδεκα (11) στελέχη του ΓΛΚ (όπως τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Δημοσιονομικών Στοιχείων & Μεθοδολογίας, τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Προϋπολογισμού, την προϊσταμένη Διεύθυνσης Λογαριασμών Δημοσίου και τον προϊστάμενο του Τμήματος Μεθοδολογίας στη Διεύθυνση Προγραμματισμού, Δημοσιονομικών Στοιχείων & Μεθοδολογίας).

»Στη συνέχεια με την υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου ΓΠ-171/10.3.2014 επιστολή του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ προς τον Υπουργό Οικονομικών της 10 Μαρτίου 2014 απεστάλη υπενθύμιση και εκ νέου το πλήρες αίτημα για τα αναγκαία στοιχεία. Η επιστολή κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα στην Γενική Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΓΛΚ και στα ανωτέρω ένδεκα (11) στελέχη του ΓΛΚ, στον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και σε ένα στέλεχος του ΟΔΔΗΧ, καθώς και στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

»Στη συνέχεια, με την υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου Γ1-576/19.5.2014 επιστολή της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ προς την Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του ΓΛΚ και το Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ της 19 Μαΐου 2014 απεστάλη υπενθύμιση και εκ νέου το πλήρες αίτημα για τα στοιχεία. Η επιστολή κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα και σε (3) υψηλόβαθμα στελέχη του ΓΛΚ και του ΟΔΔΗΧ, καθώς και στις αρμόδιες Διευθύνσεις της Eurostat. Η επιστολή προωθήθηκε περαιτέρω από τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ στον Υπουργό Οικονομικών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

»Με την υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου ΓΠ-510/15.7.2014 επιστολή του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ προς τον Υπουργό Οικονομικών της 15 Ιουλίου 2014 απεστάλη εκ νέου το πλήρες αίτημα για τα αναγκαία στοιχεία. Η επιστολή κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα στη Γενική Γραμματέα του

»Υπουργείου Οικονομικών, στο Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΓΛΚ και σε τρία (3) στελέχη του ΓΛΚ, (συμπεριλαμβανομένων των προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Δημοσιονομικών Στοιχείων & Μεθοδολογίας και Τμήματος Μεθοδολογίας στην ανωτέρω Διεύθυνση) καθώς και στο Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ και σε ένα στέλεχος του φορέα αυτού.

»Επίσης στο διάστημα Φεβρουαρίου-Αυγούστου 2014, πέραν πολλών άλλων επικοινωνιών, έλαβαν χώρα πολλαπλές συναντήσεις μεταξύ αντιπροσώπων της ΕΛΣΤΑΤ και του ΓΛΚ (τρεις εξ’ αυτών παρουσία αντιπροσώπων της Eurostat), και μια όπου αντιπρόσωποι της Eurostat επισκέφθηκαν στελέχη του ΓΛΚ, κατά τις οποίες συζητήθηκε το αίτημα για τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου η ΕΛΣΤΑΤ να προβεί στον αξιόπιστο επανυπολογισμό, εντός των προθεσμιών του Κανονισμού 549/2013, της χρονολογικής σειράς 1995-2013 των δημοσιονομικών στατιστικών της Χώρας.

Ως συμπέρασμα, δεν υπήρξε, ούτε θα μπορούσε να υπάρχει, οποιαδήποτε έλλειψη ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας του ΓΛΚ ως προς το σημαντικό αυτό θέμα της παροχής στοιχείων προς την ΕΛΣΤΑΤ για τον υπολογισμό και υποβολή στη Eurostat των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 1995-2013, η οποία ούτως η άλλως προβλέπεται στο νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό (EE 549/2013, άρθρο 3 και παράρτημα Β). O νέος Κανονισμός θεσπίζει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών 2010 (ΕΣΛ 2010) και ισχύει άμεσα σε όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.