Ειδησεογραφικό site

Στουρνάρας: Μικρή η πιθανότητα συστημικής απειλής για την Ευρωζώνη

41

Η πιθανότητα συστημικής απειλής στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι χαμηλή, ωστόσο απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «2014 Multinational Finance Society Winter Conference», με θέμα: «Παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση: προκλήσεις και προοπτικές», το οποίο διοργανώνει το ΚΕΠΕ.

Οπως είπε, παρά την πρόοδο η οποία έχει σημειωθεί μετά την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, προκλήσεις και κίνδυνοι συνεχίζουν να υφίστανται. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη πραγματοποιείται με αρκετά βραδύ ρυθμό. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να είναι σχετικά χαμηλός το 2014 για τρίτο συνεχές έτος.

Η ανάκαμψη στην Ε.Ε. είναι παράλληλα υποτονική και εύθραυστη, με χαμηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και επίμονα υψηλά επίπεδα ανεργίας, όπως επισήμαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Οκτώβριο.

Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι οι πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την περαιτέρω πορεία της ανάκαμψης.

Ωστόσο, υπογράμμισε, οι προσπάθειες οι οποίες έχουν καταβληθεί για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και την προώθηση της παραγωγικότητας στη ζώνη του ευρώ έχουν επίσης δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για διατηρήσιμη ανάκαμψη.

Σχετικά με τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε κατ’ αρχάς την συνεχιζόμενη μείωση των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα. Η ανάκαμψη, όπως ανέφερε, γίνεται μέχρι στιγμής με περιορισμένο τραπεζικό δανεισμό, τόσο στο σύνολο της ζώνης του ευρώ όσο και σε επιμέρους χώρες, σε πολλές περιπτώσεις.

Επειδή η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι τραπεζοκεντρική, ο τραπεζικός δανεισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις επιχειρήσεις και ιδίως για τις μικρομεσαίες, οι οποίες παράγουν τον κύριο όγκο των αγαθών και υπηρεσιών στην οικονομία και αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο της απασχόλησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.