Ειδησεογραφικό site

Στουρνάρας: Αν οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια, η ανακάμψη θα είναι ασθενής

37

Έμμεση παρότρυνση προς τις τράπεζες να ανοίξουν τις «κάνουλες» του δανεισμού προς ιδιώτες απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σημειώνοντας σε ομιλία του στη Σλοβενία στο πλαίσιο συνεδρίου ότι η ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς τραπεζικό δανεισμό θα είναι ασθενής.
Όπως εξήγησε η ανάκαμψη χωρίς τραπεζικό δανεισμό αποτελεί μη βέλτιστο αποτέλεσμα από την πλευρά της οικονομικής πολιτικής, δεδομένου ότι, όπως έχει παρατηρηθεί από διάφορους μελετητές, όταν δεν δίνονται δάνεια από τις τράπεζες η ανάκαμψη είναι κατά μέσο όρο ασθενέστερη από ότι σε αντίθετη περίπτωση.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η δημιουργία μιας Τραπεζικής Ένωσης αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, ενώ όπως είπε η συνολική αξιολόγηση και η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα. Η Τραπεζική Ένωση θα συμβάλει επίσης στη μείωση του κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών.
«Όσο πιο γρήγορα εξυγιάνουν οι τράπεζες τους ισολογισμούς τους, τόσο πιο εύκολα θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, θα προσελκύσουν νέα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και θα παρέχουν πιστώσεις προς την οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τέλος, ο ίδιος πρότεινε σειρά μέτρων για την ανάπτυξη της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.