Ειδησεογραφικό site

Στον αέρα

30

Του Ηλία Κανέλλη

Οι χθεσινές επισκέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Πρωθυπουργού στον Πρό­εδρο της Δημοκρατίας ήταν συστατικά ενός ακόμα επικοινωνιακού θεάτρου, παραστάσεις αφόρητα επιφα­νειακές. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας ξεπάγωσε το ίδιο σενάριο που έχει τίτλο «Εκλογές εδώ και τώρα». Λες και το εύρος της δημοκρατίας μετριέται υποχρεωτικά με τη συχνότητα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, λες κι αν είχαμε εκλογές κάθε χρόνο ή ανά εξάμηνο η δημοκρατία θα δούλευε αρμονικότατα «στη χώρα όπου γεννήθηκε» κατά την κοινοτοπία του εθνοαριστερου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Για ακόμα μια φορά (ποσοστή;), ο κ. Τσίπρας αρπάζεται από τις δημοσκοπήσεις, για να προεξοφλήσει έναν πολιτυχό θρίαμ­βο, τον οποίο συνδυάζει με μια πολιτική υποτίθεται αριστερής απείθειας προς τους δανειστές και εταίρους.

Μια πο­λιτική που αδυνατεί να υποσχεθεί την ασφαλή συνέχεια της χρηματοδότησης της χώρας, απειλώντας να την βυθίσει εκ νέου στην αβεβαιότητα. Ο Αντώνης Σαμαράς, από τη δική του πλευρά, υποσχόμενος απαλλαγή από τα Μνημόνια, στην ουσία έχει εγκλω­βιστεί στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσει την πραγ­ματικότητα, όταν δηλαδή χρειαστεί να αντιμετωπιστούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη 70 δισ. ευρώ του Δημοσίου και τα 80 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων, τα παραμυ­θία θα τελειώσουν.

Η χώρα, παράλληλα με το περαιτέρω συμμάζεμα των δημοσι­ονομικών της, θα έχει ανάγκη περαιτέρω στήριξης. Και αυτή δεν μπορεί παρά να σημαίνει ένα τρίτο Μνημόνιο – και Μνη­μόνιο σημαίνει κανόνες, υποχρεώσεις, διεθνή επιτήρηση.

Σκληρό; Είναι η πραγματικότητα. Την οποία αντί να την αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι υποτίθεται πολιτικοί αρχηγοί, ανταλλάσσουν φθαρμένα βέλη. Και στο μεταξύ, η προεδρική εκλογή κινδυνεύει να μετατραπεί σε δαμόκλειο σπάθη της ομαλότητας.

ΥΓ. Σήμερα, ανακοινώθηκε, τον Πρό­εδρο της Δημοκρατίας θα επισκεφτεί και ο Φώτης Κουβέλης, της ΔΗΜΑΡ. Τι θα μπορούσε να διεκδικήσει ένας πολιτικός που αυτοακυρώθηκε; Πιθα­νότατα, να τραβήξει μια σέλφι στην προεδρική πολυθρόνα.

Αναδημοσίευση από τα «Νέα»

Τα σχόλια είναι κλειστά.