Ειδησεογραφικό site

Στον «αέρα» τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

63

Με τα νεύρα των φορολογουμένων, που επί 40 μέρες ακούν διαρκώς ότι ο ΕΝΦΙΑ αλλάζει, «παίζουν» στο υπουργείο Οικονομικών. Παρότι στην κυβέρνηση ισχυρίζονται πως η διάταξη που επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη «είναι ήδη έτοιμη», φαίνεται πως η κατάθεσή της ίσως δε γίνει ούτε σήμερα, αλλά κάποια από τις επόμενες ημέρες.

Ως αποτέλεσμα, δεν μπορεί να γίνει η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με βάση όσα έχει υποσχεθεί εδώ και ένα μήνα το υπουργείο (για 6 δόσεις με πρώτη πληρωμή στις 30 Σεπτεμβρίου). Έτσι οι ενδιαφερόμενοι που μπαίνουν στο Taxisnet βλέπουν ακόμα ότι στις 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση (μαζί με εκείνη που τους προέκυψε στις 30 Αυγούστου) και με τελευταία δόση τον Δεκέμβριο!

Όπως όλα δείχνουν, το «παζάρι» παίζεται στις εκπτώσεις για τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα: προκειμένου να υπάρξει κάποια αξιοπρεπής έκπτωση (πχ 40% αντί 20%-25% που σχεδιαζόταν) η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δοκιμάζει σενάρια για πιο αυστηρά περιουσιακά κριτήρια και προϋποθέσεις, που θα αποκλείουν περισσότερους ώστε να ωφεληθούν κάπως παραπάνω όσοι διασωθούν από αυτά.

Και αυτό επειδή τα περιθώρια ελιγμών γύρω από το όριο βεβαίωσης φόρου των 3,2 δισ ευρώ είναι ασφυκτικά. Έτσι η νομοθετική ρύθμιση θα πάει στη Βουλή ενδεχομένως την Τετάρτη -το αργότερο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών- αφού έως τις 15 Σεπτεμβρίου πρέπει να «ανέβουν» στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.