Ειδησεογραφικό site

Στοιχεία σοκ του Φερχόφστατ: Πόσο θα στοιχίσει στην ευρωζώνη ένα Grexit

34

Πολύ ακριβά θα πλήρωναν μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον Γκι Φερχόφστατ, πρόεδρο των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το τίμημα θα ήταν τεράστιο για την ευρωζώνη, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα.

Σε εκδήλωση των Φιλελευθέρων με θέμα την ανάπτυξη, ο Φερχόφστατ επεσήμανε πως η συζήτηση για το Grexit «δεν είναι έξυπνη, είναι αντιπαραγωγική γιατί ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει σοκ για την ευρωζώνη».

Μάλιστα αποκάλυψε και στοιχεία με συγκεκριμένα ποσά που θα επιβάρυνε ένα Grexit κάθε κράτος-μέλος, τα οποία, πράγματι, προκαλούν ίλιγγο:

Με τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί από τα κράτη μέλη ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κόστιζε 66 δισ-80 δισ ευρώ στη Γερμανία, 49 δισ. ευρώ στη Γαλλία, 44 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 229 δισ. Ευρώ στην Ισπανία, 3 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, 6 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ενδεχόμενη έξοδος θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την οικονομική ανάκαμψη των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης» τόνισε ο Φερχόφστατ. «Η εναλλακτική δεν είναι να ξαναρχίσουμε να συζητάμε για ενδεχόμενη αποχώρηση χωρών από το ευρώ αλλά να αρχίσουμε μια θαρραλέα συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τα κράτη μέλη» πρόσθεσε. Εκτίμησε ακόμη ότι η ευρωζώνη δεν είναι μόνο μια οικονομική ένωση αλλά μια κοινότητα βασισμένη σε αρχές και δεν ανήκει στους άλλους να πουν τι θα πρέπει να πράξουν οι Ελληνες οι οποίοι έχουν τη δημοκρατική επιλογή για τον ποιόν θα ψηφίσουν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.