Ειδησεογραφικό site

Στη φάκα δύο Ρουμάνοι που παγίδευαν ΑΤΜ τραπεζών

46

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που παγίδευε συστηματικά ΑΤΜ πιστωτικών ιδρυμάτων με σκοπό την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων (SKIMMING) από κάρτες και την κατασκευή καρτών-κλώνων για την παράνομη εκταμίευση χρηματικών ποσών σε χώρες του εξωτερικού (MILKING).

Συνελήφθησαν δύο μέλη της σπείρας
Κατασχέθηκαν ένα μηχανισμός παγίδευσης των ΑΤΜ και έξι πλαστές κάρτες
Από τη μέχρι σήμερα δράση της σπείρας η προκληθείσα ζημιά υπερβαίνει τις 28.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική ομάδα που παγίδευε συστηματικά μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) πιστωτικών ιδρυμάτων με σκοπό την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων (SKIMMING) από κάρτες και την κατασκευή καρτών-κλώνων για την παράνομη εκταμίευση χρηματικών ποσών σε χώρες του εξωτερικού (MILKING).

Συνελήφθησαν στις 10-10-2014 το βράδυ στην Αθήνα, δύο υπήκοοι Ρουμανίας, ηλικίας 27 και 29 ετών, μέλη της σπείρας,  οι οποίοι λίγο νωρίτερα επιχείρησαν με τη χρήση ειδικού χειροποίητου εργαλείου – εξωλκέα να αφαιρέσουν μηχανισμό υποκλοπής δεδομένων καρτών από τη σχισμή υποδοχής της κάρτας σε ΑΤΜ υποκαταστήματος τράπεζας στο κέντρο της πόλης. Αναζητούνται οι συνεργοί τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφίας και απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος και παράβαση του νόμου για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες, από κοινού με άγνωστους συνεργούς τους, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και προέβαιναν στην κατασκευή αυτοσχέδιων μηχανισμών παγίδευσης τραπεζικών καρτών, τους οποίους τοποθετούσαν σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) και υπέκλεπταν τα προσωπικά δεδομένα από τις πρωτότυπες κάρτες, κατά την ώρα της συναλλαγής από το νόμιμο κάτοχό τους, μέθοδος δράσης γνωστή ως «SKIMMING».

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα υποκλαπέντα δεδομένα κατασκεύαζαν κάρτες-κλώνους και εκταμίευαν παράνομα, χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς των νόμιμων δικαιούχων, πραγματοποιώντας συναλλαγές σε χώρες του εξωτερικού, μέθοδος γνωστή ως «MILKING».

Μέχρι στιγμής, έχει διαπιστωθεί ότι μέλη της σπείρα είχαν εγκαταστήσει αντίστοιχους μηχανισμούς και σε άλλα δύο ΑΤΜ. Συνολικά υποκλάπηκαν δεδομένα για  437 πιστωτικές κάρτες χρηστών ΑΤΜ. Με τη χρήση αυτών των καρτών-κλώνων πραγματοποιήθηκαν αναλήψεις μετρητών από διάφορα ΑΤΜ σε Αμερική, Γουατεμάλα και Φιλιππίνες που υπερβαίνουν το ποσό των 28.000 ευρώ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα μηχανήματα ΑΤΜ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ενας μηχανισμός παγίδευσης ΑΤΜ, αποτελούμενος από μία ράβδο πανομοιότυπη σε χρώμα και υφή με εκείνη των ΑΤΜ περιέχουσα μία μικροκάμερα, ένα μηχανισμό αντιγραφής-skimmer της μαγνητικής ταινίας που βρισκόταν μέσα στην υποδοχή της κάρτας.

Ενα ειδικό εργαλείο-εξωλκέα ο οποίος χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση και την αφαίρεση του ανωτέρω μηχανισμού.

Εξι πλαστικές κάρτες διαφόρων τύπων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  Αθηνών, ενώ η έρευνα για τον προσδιορισμό της προκληθείσας, στα πιστωτικά ιδρύματα, ζημίας συνεχίζεται.

Τα σχόλια είναι κλειστά.