Ειδησεογραφικό site

Ο «Ωκεανός» έπεσε στη θάλασσα – Είναι το δεύτερο υποβρύχιο

52

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση του εκσυγχρονισμένου υποβρυχίου «Ωκεανός» στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε πως με την ένταξη του υποβρυχίου στη δύναμη το στόλου ενισχύεται η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, οι εργασίες στα υπόλοιπα δύο υποβρύχια θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από την πρόβλεψη του χρονοδιαγράμματος ενώ «πολύ σύντομα θα ενταχθούν επιχειρησιακά στη δύναμη του στόλου οι πυραυλάκατοι -που κατασκευάζονται στα ναυπηγεία Ελευσίνας- με πρώτη την πυραυλάκατο «Ρίτσος» που θα πέσει σύντομα στα νερά».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ακόμη πως η καθέλκυση των δύο υποβρυχίων -«Πιπίνος» και «Ωκεανός»- σε διάστημα δύο εβδομάδων δείχνει τις δυνατότητες της ναυπηγοεπισκευαστικής και ναυπηγοκατασκευαστικής ζώνης της χώρας, της οποίας η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί «εθνική προτεραιότητα».

Κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι αποχωρώντας από το υπουργείο αφήνει ενισχυμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό, εμπνέοντας σε όλους αίσθημα ασφάλειας και εθνικής υπερηφάνειας.

Ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του «Ωκεανού», που προσεγγίζουν, όπως είπε, τις επιδόσεις των καινούργιων υποβρυχίων τύπου 214. Επίσης, γνωστοποίησε ότι το υποβρύχιο «Πιπίνος» έχει ήδη κάνει τον πρώτο δοκιμαστικό πλού, με προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού που διενεργεί τις δοκιμές εν πλω.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβησαν στο κατάστρωμα του υποβρυχίου για να χαιρετίσουν το πλήρωμα.Ο αρχηγός ΓΕΝ δώρισε στον κ. Παπούλια αντίγραφο του υποβρυχίου.

 
 Στην τελετή καθέλκυσης παρέστησαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, βουλευτές της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, οι πρώην υπουργοί Εθνικής Άμυνας Γιάννης Βαρβιτσιώτης και Πάνος Παναγιωτόπουλος, η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ακόλουθοι άμυνας ξένων πρεσβειών κ.ά..

Τα σχόλια είναι κλειστά.