Ειδησεογραφικό site

Στη Βουλή από τον Σταϊκούρα το προσχέδιο του Προϋπολογισμού – Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ

29

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα στις 10.15 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, το οποίο σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα «πολύ κοντά στο 3% του ΑΕΠ», το οποίο «θα απέχει ελάχιστα από τον στόχο» χωρίς νέα μέτρα.
Όπως ανέφερε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, το Σάββατο μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, το προσχέδιο θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα «πολύ κοντά στο 3% του ΑΕΠ», το οποίο «θα απέχει ελάχιστα από τον στόχο» χωρίς νέα μέτρα.
Στο προσχέδιο, εκτός από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα περιλαμβάνεται το κονδύλι για τους ένστολους και δέσμευση για την εκκίνηση της αποκατάστασης των αποδοχών τους από το τρέχον έτος. Το πλήρες σχέδιο για τους ένστολους θα «αποτυπώνεται» αναλυτικά στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα «δεν έχει εκφράσει ούτε συμφωνία, ούτε διαφωνία» για τα μεγέθη του προσχεδίου και «θα τα παρακολουθεί όλα» έως και το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.
Η ίδια πηγή, πάντως, πρόσθεσε ότι στις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο (σ.σ. κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα) θα υπάρχουν «ανοδικά και καθοδικά ρίσκα», τα οποία θα επαληθευτούν ή μη, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.
Ο συγκεκριμένος παράγοντας εμφανίστηκε, τέλος, αισιόδοξος για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, τα έσοδα του Σεπτεμβρίου (προ επιστροφών φόρων) κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα από τους στόχους και κατά 16% υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο πέρυσι. Παράλληλα, αν και δεν υπάρχει εικόνα για τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν, κατά το ίδιο πάντα στέλεχος, «ικανοποιητική πορεία».

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.