Ειδησεογραφικό site

Στην κόψη του ξυραφιού ο ΣΥΡΙΖΑ – Έφτασε η ώρα της οριστικής ρήξης

34

 

Αντίστροφα μετράει πια ο χρόνος για την «έξοδο» της Αριστερής Πλατφόρμας από τον ΣΥΡΙΖΑ και η επιτάχυνση των εξελίξεων -με το κλείσιμο της συμφωνίας -ωθεί αργά ή γρήγορα τους διαφωνούντες στο μεγάλο άλμα εκτός Κουμουνδούρου.

Το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι αμήχανο, ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών είναι «παγωμένο», ενώ ακόμα και οι βουλευτές της πλειοψηφίας λένε πως » δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη για κανέναν αυτή»,

Σε κοινή γραμμή Λαφαζάνης-Ζωή
Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις βουλευτών και στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας ότι δεν επιθυμούν τη διάσπαση στο κυβερνών κόμμα- καθότι δεν θέλουν με τίποτα να χρεωθούν την ευθύνη της ρήξης-, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ακριβώς αντίθετο. Το ίδιο δε, ισχύει και για την πρόεδρο της Βουλής, η οποία παρά το ότι έλαβε επιστολή από τον πρωθυπουργό, φρόντισε να τον «γειώσει», μπλοκάροντας τη συνεδρίαση των επιτροπών.

Όσο για τον επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας, δεν πρόλαβε καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας και έσπευσε να δηλώσει ότι » δρόμος του νέου μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ» καθώς και ότι είναι αδιέξοδος για την κυβέρνηση». Ακόμη, μίλησε για  άρον-άρον ψήφιση στην Ολομέλεια μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, καταγγέλλοντας παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και του Σύνταγματος.

Ειδικά οι τελευταίες αναφορές, «χτύπησαν» τόσο άκομψα στο περιβάλλον Τσίπρα, που στενοί του συνεργάτες όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr θεωρούν βέβαιη την υπόγεια συννενόηση Λαφαζάνη-Ζωής.

Μένει μέχρι να…φύγει ο Λαφαζάνης
Η κύρωση πάντως, της συμφωνίας δείχνει ότι η ρήξη είναι πιο κοντά από ποτέ, ενώ δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη που εκτιμούν ότι οι… Λαφαζανικοί θα ανεξαρτητοποιηθούν το βράδυ της ψηφοφορίας, αφού όπως λένε, «ετοιμάζονται για νέο πολιτικό φορέα».

Αντιθέτως, μια άλλη μεγάλη μερίδα στελεχών και μάλιστα της κυβέρνησης, εκτιμά ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το κόμμα η Αριστερή Πλατφόρμα. Αντιθέτως, όπως λένε, «θα κάνει… αντιπολίτευση στήνοντας με τη Ζωή ένα πόλο κατά του Τσίπρα».

Πάντως, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αποφεύγουν να απαντήσουν ευθέως στο ερώτημα για το αν θα δημιουργηθεί νέο κόμμα, λέγοντας με νόημα στο iefimerida.gr ότι «το πεδίο των αποφάσεων είναι ανοιχτό και οι δυσκολίες και τα ερωτηματικά μπροστά μας μεγάλα».Επομένως, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα παραμείνουν μέχρι το Συνέδριο ή θα έχει εκ των πραγμάτων προηγηθεί μια διάσπαση.

«Ο κόσμος δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμόσει Μνημόνια»
Τέλος, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι δημόσιες παρεμβάσεις βουλευτών και στελεχών της Αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα.

Ο πρώην υπουργός Κώστας Ήσυχος μιλώντας στην Κέρκυρα ανέφερε ότι «η κόκκινη κλωστή της ιστορίας δεν θα σπάσει, όπως και οι αγώνες μας για μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία, της ισότητας και της αλληλεγγύης», ενώ πρόσθεσε ότι «η αριστερά περπατάει στις ανηφόρες και μιλάει αταλάντευτα, χωρίς μισόλογα στον ελληνικό λαό».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, το λόγο στην ίδια εκδήλωση πήρε και ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοίλης, λέγοντας, ότι ο λαός δεν επέλεξε την αντιμνημονιακή Ριζοσπαστική Αριστερά για να εφαρμόσει Μνημόνια.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.