Ειδησεογραφικό site

Στην Κρήτη ο κινέζος πρωθυπουργός

35

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» έφθασε το απόγευμα της Παρασκευής ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ο οποίος ολοκληρώνει την επίσκεψή του στη χώρα μας επισκεπτόμενος το Σάββατο την Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Την Παρασκευή, ο κινέζος πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις συλλογές του.

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου τον πρωθυπουργό της Κίνας και την αποστολή που τον συνοδεύει υποδέχθηκαν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο γ.γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γρηγόρης Ροκαδάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, και βουλευτές.

Αμέσως μετά ο κ. Λι Κετσιάνγκ με την σύζυγό του και την συνοδεία τους αναχώρησαν για ξενοδοχείο στην περιοχή της Χερσονήσου όπου και θα καταλύσουν.

Το Σάββατο, ο κινέζος πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα επισκεφθεί την Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Κατά την επίσκεψη των δύο πρωθυπουργών στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα πραγματοποιηθούν από τον κ. Σαμαρά τα επίσημα εγκαίνια των χώρων του ανακαινισμένου Μουσείου που παραδόθηκαν πρόσφατα προς χρήση.

Ο κινέζος πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από την Κρήτη το απόγευμα του Σαββάτου.

Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιλογικό Μουσείο

«Έχετε ένα από τα ωραιότερα Μουσεία του κόσμου» είπε ο πρωθυπουργός της Κίνας στον Αντώνη Σαμαρά, εντυπωσιασμένος από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού και της συζύγου του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διήρκησε μία ώρα. Το πρωθυπουργικό ζεύγος της Κίνας συνόδευσε στην ξενάγηση ο κ. Σαμαράς μαζί με τη σύζυγό του, καθώς και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κινέζος πρωθυπουργός για την πινακίδα της Γραμμικής Γραφής Β και την αποκρυπτογράφησή της, ενώ εντυπωσιάστηκε από τα χάλκινα αγάλματα του Ποσειδώνα και του «τζόκεϊ» του Αρτεμισίου.

Έδειξε να απολαμβάνει τη ζωντάνια των χρωμάτων της τοιχογραφίας της Άνοιξης από το Ακρωτήρι της Θήρας και έκανε ερωτήσεις στον αναπληρωτή διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), Γιώργο Κακαβά, σχετικά με την τεχνογνωσία των Ελλήνων στην επεξεργασία των φυτικών χρωμάτων.

Η σύντομη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση του στην αίθουσα με τα εκθέματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Πριν αποχωρήσει από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το πρωθυπουργικό ζεύγος παρέλαβε αναμνηστικά δώρα από τη σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού και τον διευθυντή του ΕΑΜ.

Το πρωί της Παρασκευής το πρωθυπουργικό ζεύγος της Κίνας επισκέφθηκε την Ακρόπολη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.