Ειδησεογραφικό site

ΣτΕ: Συνταγματική η συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία

35

Συνταγματική είναι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, που καθιερώθηκε το 2012 κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίπτοντας με μια σειρά αποφάσεών της όλες τις προσφυγές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Στις προσφυγές τους ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας του 2012 για τον μηχανισμό εφαρμογής της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας και τις εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ στις υπ΄  αριθμ. 3799- 3804/2014 αποφάσεις της υπογραμμίζει  ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και αυτό, γιατί η επέμβαση στην επαγγελματική ελευθερία των γιατρών,  που επέρχεται με τις  υπουργικές αποφάσεις, «δεν υπερβαίνει προδήλως το αναγκαίο μέτρο».

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία δεν προσκρούει ούτε στην Ελληνική Νομοθεσία, αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκές οδηγίες.

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας χαρακτηρίζει «βαρύ επιστημονικό ατόπημα» την εφαρμογή του μέτρου συνταγογράφησης δραστικής ουσίας «διότι απομακρύνει την ευθύνη της θεραπείας από το γιατρό και τη μεταθέτει στις γκρίζες ζώνες του φθηνού εμπορίου ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών» ξένων συμφερόντων, όπως πολλοί καταγγέλλουν.

Οι γιατροί επισημαίνουν ακόμη ότι «η αλλαγή του σκευάσματος, από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και για τη ζωή του ασθενή».

Τα σχόλια είναι κλειστά.