Ειδησεογραφικό site

ΣτΕ: Συνταγματικές οι προϋποθέσεις παροχής υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

30

Συνταγματικές και νόμιμες κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από το υπουργείο Υγείας για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις παροχής υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Κουσούλη με την υπ΄ αριθμ. 3962/2014 απόφασή της απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους  ισχυρισμούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι επίμαχες προϋποθέσεις που θέτει ο  ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις παροχής υγείας στου ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ,  δεν προσκρούουν σε καμία συνταγματική διάταξη, όπως υποστήριζε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ειδικότερα, κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε ο ΕΟΠΥΥ αποσκοπούν «στην επίτευξη της προστασίας της υγείας των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του οργανισμού προς όφελος των ασφαλισμένων του».

Ακόμη, σημειώνουν οι δικαστές ότι οι επίμαχες διατάξεις του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ, «εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και προωθήσεως διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, το οποίο αποσκοπεί τόσο στην αντιμετώπιση της, κατά την εκτίμηση του νομοθέτη, άμεσης ανάγκης καλύψεως των οικονομικών αναγκών της χώρας, όσο και στη βελτίωση της μελλοντικής δημοσιονομικής και οικονομικής της καταστάσεως.

Οι γιατροί της Αθήνας ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 31.10.2011 απόφαση των υπουργών Υγείας, Οικονομίας και Εργασίας  που αφορά τον ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ, ως προς το σκέλος εκείνο που προβλέπει:

– Tην καταβολή της δαπάνης για ιατρική περίθαλψη μόνον αν παρέχεται από συμβεβλημένους με το ΕΟΠΥΥ φορείς,
– Tην αναγνώριση δαπανών μόνο ιατρικών πράξεων, εξετάσεων και παροχών που περιλαμβάνονται στο κρατικό τιμολόγιο,
– Tην γνωμάτευση γιατρού διευθυντή κλινικής κρατικού νοσοκομείου ή πανεπιστημιακής κλινικής ως αναγκαία προϋπόθεση για την καταβολή της δαπάνης προϊόντων ειδικής διατροφής,
– Tην γνωμάτευση κρατικού, πανεπιστημιακού ή στρατιωτικού νοσοκομείου για την καταβολή της δαπάνης μεταφοράς ασθενούς για νοσηλεία εκτός της κατοικίας του και
– Tην γνωμάτευση γιατρού διευθυντή κλινικής κρατικού νοσοκομείου ή πανεπιστημιακής κλινικής ή στρατιωτικού νοσοκομείου για την καταβολή της δαπάνης νοσηλείας στο εξωτερικό.
Ο ΙΣΑ στην αίτηση ακύρωσής του υποστήριζε ότι οι εν λόγω προϋποθέσεις του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ παραβιάζουν τα εξής άρθρα του Συντάγματος:
– 2 που αναφέρεται στον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου,
– 5 που κατοχυρώνει την προσωπική και οικονομική  ελευθερία και την ανάπτυξη της προσωπικότητας,

– 21-22 που καθιερώνει την μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και
– 25 που καθιερώνει την αρχή της αναλογικότητας.

Τέλος, υποστήριζε ο ΙΣΑ ότι παραβιάστηκε και το άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς η έκδοση του ενιαίου κανονισμού  παροχών υγείας  έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι όπως έγινε  με υπουργική απόφαση.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.