Ειδησεογραφικό site

Γεμίζει ψήφους «το σακούλι» για την εκλογή Δήμα – 163 + Μίκα και βλέπουμε…

34

Νέα δεδομένα τα οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να λύσουν τον γρίφο της προεδρικής εκλογής δημιουργεί το διπλό «άνοιγμα» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η πρόταση για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και χρονοδιάγραμμα εκλογών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πρωτοβουλία των οκτώ βουλευτών από τις τάξεις των ανεξαρτήτων και τη ΔΗΜΑΡ που είχαν εκδηλωθεί εδώ και καιρό.

Η εκτίμηση πολιτικών κύκλων είναι ότι η κίνηση του πρωθυπουργού σε πρώτη φάση θα διευρύνει τον αριθμό των βουλευτών που μπορεί να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία της προσεχούς Τρίτης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς στους 160 της πρώτης ψηφοφορίας μπορεί να προστεθούν σε πρώτη φάση τουλάχιστον άλλοι δέκα βουλευτές που θα δείξουν δυναμική ικανή να ανατρέψει τα δυσμενή προγνωστικά για την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Τις θετικές επιδράσεις του διαγγέλματος του πρωθυπουργού θα αναμένει έως την τελευταία στιγμή το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Συνεργάτες του κ. Αντώνη Σαμαρά δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα πρώτα δεδομένα, υποστηρίζοντας ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ανοίγει και πάλι το παιχνίδι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ήδη, μέχρι αυτή την ώρα τέσσερις βουλευτές δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον κ. Σταύρο Δήμα, αν και στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν «παρών». Με τον τρόπο αυτό, η αυριανή ψηφοφορία ξεκινά από τους 164.

Εάν μείνει σε αυτό το νούμερο, τότε ο στόχος των «180» δυσκολεύει ακόμα περισσότερο. Εάν η υποψηφιότητα Δήμα καταφέρει να πάρει 167 ή και παραπάνω, τότε ίσως και να δημιουργηθεί καλύτερη δυναμική για την τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Πρόσφατη προσθήκη αποτελεί αυτή της κυρίας Μίκας Ιατρίδη, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Θεωρώ ότι η πρόταση για την ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή, η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι εκλογές προς στο τέλος του 2015 είναι η καλύτερη λύση για την παρούσα περίοδο».

Και συνεχίζει, λέγοντας πως, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους ψηφοφόρους της, αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα.

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των κ.κ. Βασίλη Οικονόμου, Γιάννη Κουράκου, αλλά και του κ. Παναγιώτη Μελά, οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένονται οι τοποθετήσεις των κ.κ. Κώστα Γιοβανόπουλου και Γιώργου Κασαπίδη, οι οποίοι είχαν θέσει ανάλογες προϋποθέσεις, προκειμένου να υπερψηφίσουν.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.