Ειδησεογραφικό site

Στα χέρια της ομάδας των «53» το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

32

 

Μπροστά στις τελικές αποφάσεις τους βρίσκονται τα μέλη της ομάδας των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνδιάσκεψη του κόμματος το προσεχές Σαββατοκύριακο.Στις δύο καθοριστικές συναντήσεις που είχαν στα γραφεία της εφημερίδας Εποχή, διαφάνηκαν οι προθέσεις των περισσοτέρων (ανάμεσα στους οποίους βρέθηκαν κορυφαίοι υπουργοί), ενώ πολλοί από αυτούς αναμένουν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο, για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους. Η πλειοψηφία των μελών των «53+» πρόκειται να καθορίσει και το πώς θα φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, καθώς μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν αποκτήσει ειδικό βάρος στις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό του κόμματος.

Οι δύο συναντήσεις που έγιναν, η μία την Κυριακή και η άλλη εχθές, κατέδειξαν ότι οι «53+» δεν θα προχωρήσουν ως μια ενιαία και συμπαγής τάση. Ειδικότερα, την Τρίτη μπορεί να αναγνωρίστηκαν οι δυσκολίες που συνοδεύουν τη συμφωνία με τους εταίρους, ωστόσο οι περισσότεροι τάχθηκαν – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – υπέρ της παραμονής τους στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη διάσπαση. Σε αυτές τις συναντήσεις οι κυριότερες διαμαρτυρίες αφορούσαν τη μη συμμετοχή του κόμματος στο κυβερνητικό σχέδιο κατά το διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, από την άλλη πλευρά, ήρθε μπροστά το ερώτημα: «Είχε το κόμμα σχέδιο;».

Τους τελευταίους μήνες που έχει ανοίξει η συζήτηση για το τι μέλει γενέσθαι, έχουν προκύψει  τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις.

Στον πυρήνα της πρώτης προσέγγισης βρίσκεται η παραμονή στο κόμμα και η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια στις προσεχείς εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικοί υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι κυρίως στελέχη που πέρασαν από κυβερνητικές θέσεις. Συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Θεανώ Φωτίου και η Τασία Χριστοδουλοπούλου θεωρούν πως μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να μη χαθεί πρόωρα το στοίχημα της αριστερής κυβέρνησης. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου ήδη από τη συνάντηση της Κυριακής είχε θέσει το ζήτημα της διαχείρισης θεμάτων, πέραν της συμφωνίας, σε σχέση με μια άλλη κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, η συγκεκριμένη υπουργός δεν αναμένεται να είναι υποψήφια, όπως δεν ήταν και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Αντίθετα, ο σύζυγός της, Θοδωρής Δρίτσας, βρίσκεται κοντά στο να συμμετέχει ξανά στις εκλογές, ύστερα από επικοινωνία που είχε με το Μέγαρο Μαξίμου. Στο ίδιο κλίμα, από συγκλίνουσες πληροφορίες, εντάσσεται και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος την Κυριακή άφησε να φανούν οι προθέσεις του να θέσει ξανά υποψηφιότητα στην Α’ Αθήνας.  Επιπλέον, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Χριστόφορος Παπαδόπουλος εκφράστηκε εχθές υπέρ της ενεργούς συμμετοχής στην εκλογική μάχη.

Η δεύτερη πρόταση που κατέβηκε στη συζήτηση ήταν η παραμονή στο κόμμα, χωρίς, όμως, συμμετοχή στις εκλογές. Πρόκειται για μια προσέγγιση που ουσιαστικά υποστήριξε με τη συμπεριφορά του ο απερχόμενος γραμματέας Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος ήδη από την Κυριακή ανακοίνωση την αποχώρησή του. Μάλιστα, ο κ. Κορωνάκης την Κυριακή προϊδέασε για την αποχώρηση και άλλων στελεχών από καίριες θέσεις, χωρίς, εντούτοις, να έχει συμβεί ακόμα κάτι τέτοιο. Σύμφωνη με τον κ. Κορωνάκη έδειξε να είναι με ανακοίνωσή της η Ηρώ Διώτη. Κρίνοντας από τη στάση τους στις τελευταίες ψηφοφορίες, αμφιταλαντεύονται για το τι θα πρέπει να αποφασίσουν τελικά και οι κυρίες Κατριβάνου και Καββαδία.

Η τρίτη προσέγγιση για το μέλλον των «53+» αφορά στην αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην προσκόλληση στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στη συζήτηση αυτής της εκδοχής ακούστηκε η γνώμη να υπάρξει συμμετοχή στη Λαϊκή Ενότητα με τη μορφή συνιστώσας. Υπέρ στη συμπόρευση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη τάσσεται ο Κώστας Μαρματάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης κοντά σε αυτή την κατεύθυνση φέρεται να βρίσκεται και ο Κώστας Ζαχαριάς, ο οποίος συμμετείχε εχθές στην ολομέλεια της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όπου πήραν μέλος κυρίως βουλευτές από τη Λαϊκή Ενότητα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι απ’ όσους είχαν υπογράψει το αρχικό κείμενο των «53» πήραν αποστάσεις από τη συμφωνία – χωρίς αυτό απαραίτητα να κρίνει και την τελική τους στάση – υπογράφοντας το κείμενο των «109», οι: Ελθήνα Αγγελοπούλου, Παναγιώτης Βωβός, Κατερίνα Θεοδωράτου, Βαγγέλης Καραγιώργος, Στράτος Κερσανίδης, Λίτσα Κιτσαντά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χρήστος Λάσκος, Χαρά Ματσούκα, Μάνια Μπαρσέφσκι, Νάγια Νικολάου, Αγγέλικα Σαπουνά, Μανώλης Σαρρής, Νίκος Τσιγώνιας, Τόνια Τσίτσοβιτς, Μιχάλης Υδραίος. Επίσης σε αυτούς θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος ψήφισε παρών στην ψηφοφορία στη Βουλή της 14ης Αυγούστου, για τη συμφωνία.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.