Ειδησεογραφικό site

Στα «μαχαίρια» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

47

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι η εφαρμογή της θα «πάγωνε», υπερασπίζεται ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει ότι η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Γράφει συγκεκριμένα: «Η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτ. εκπαίδευση, δεν αντιβαίνει προς την Ευρωπαική νομοθεσία.Η ΝΔ αντιδρά,γιατί προτιμά την υπερφορολόγηση των αδυνάτων».

Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, το πρωί, στο Mega, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είχε τονίσει: «Η κυβέρνηση είπε «όχι», δεν παγώνει το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση», λέγοντας ότι δεν πρέπει να διαχέεται η φήμη ότι η δίμηνη αναστολή του μέτρου κόπηκε από την Τρόικα.

Όπως είπε, η πληροφόρησή του είναι ότι «ο κ. Τσίπρας δεν το επέτρεψε και δεν το άφησε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι υπάρχει κοινοτική οδηγία, που δεν επιτρέπει τη φορολόγηση της ιδιωτικής παιδείας και πως είχε έρθει εντολή από την Κομισιόν για πάγωμα του 23% ΦΠΑ.

«Ο κ. Τσίπρας για ιδεολογικούς λόγους κατά τη γνώμη μου το έβαλε (το ΦΠΑ 23%), γιατί όταν ακούν για κάτι ιδιωτικό, θέλουν να το πυροβολήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι «πιστεύω» του ΣΥΡΙΖΑ, στη σελίδα 35 του προγράμματός του λέει ότι ο φόρος στην παιδεία, το 23%, είναι για τους έχοντες».

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, το πρόβλημα είναι ιδεοληπτικό: «Όπως δεν ήθελαν τα μη κρατικά πανεπιστήμια για λόγους ιδεοληψίας, το ίδιο κάνουν και τώρα».

«Αδειάζει» ΣΥΡΙΖΑ η Κομισιόν: Δεν λάβαμε αίτημα εξαίρεσης της ιδιωτικής παιδείας από τον ΦΠΑ 23%
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν υποστηρίζει και επισήμως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε καμία κίνηση, προκειμένου να πετύχει την εξαίρεση της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τον ΦΠΑ 23%.

Αυτό σημαίνει πως, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε αντιπρότεινε την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον υψηλό δείκτη ΦΠΑ, όπως έκανε σε άλλες υπηρεσίες/προϊόντα.

Συνεπώς, το νομοθετικό πακέτο που ψήφισε η Βουλή στις 14 Αυγούστου και εμπεριέχει τον αυξημένο ΦΠΑ θα εφαρμοστεί ως έχει.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές στις  Βρυξέλλες, η Επιτροπή έλαβε την Κυριακή ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από εκπροσώπους της ιδιωτικής παιδείας, με παράπονα ως προς την εγκυρότητα μιας τέτοιας νομοθεσίας, σύμφωνα με τους κανονισμούς φορολόγησης και ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει η πηγή από τις Βρυξέλλες, η ερώτηση τους «ερευνάται αυτή τη στιγμή» και θα γνωστοποιηθεί η απόφασή της, αν και, εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται να αντιβαίνει την πολιτική της ΕΕ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.