Ειδησεογραφικό site

Σουλτς προς Αθήνα: Μην κάνετε ενέργειες που «πουλάνε τίτλους» αλλά κάτι ουσιαστικό για τους πολίτες

32

Μήνυμα στην Αθήνα να σταματήσει να κατηγορεί τους άλλους, να μην απειλεί με Αρμαγγεδώνα (σ.σ. όπως έχει κάνει με δηλώσεις του ο Γιάνης Βαρουφάκης) στο άμεσο μέλλον και να μην προβαίνει σε ενέργειες που «βγάζουν τίτλους» αλλά αντίθετα να κάνει κάτι πιο χρήσιμο για τους πολίτες στέλνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με άρθρο του στην πλατφόρμα linkedin.

«Είναι ώρα να θα θαφτούν τα τσεκούρια και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν στη συμφωνία του Eurogroup και να αναπτυχθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα δημιουργήσουν ροή επενδύσεων, αύξηση των φορολογικών εσόδων με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και διατήρησης ενός ικανού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό είναι το μήνυμα που έχω μεταφέρει στην Αθήνα, το Βερολίνο και σε όλες τις συναντήσεις μου με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες» γράφει ο Σουλτς.

Κατά τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε θα εξυπηρετήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης «ενός παράγοντα που έχει λείψει πάρα πολύ και χωρίς τον οποίο οι βιώσιμες λύσεις γίνονται πολύ δύσκολες».

Σύμφωνα με τον Σουλτς, ο οποίος απορρίπτει όλες τις συζητήσεις που αφορούν το παρασκήνιο για τυχόν κόντρες στις συνεδριάσεις κτλ., υπάρχουν τρεις παράγοντες που αν χρησιμοποιηθούν σοφά θα δώσουν ώθηση στην Ελλάδα.

Κατά πρώτον η εκλογή μιας κυβέρνησης που δείχνει πρόθυμη να ασχοληθεί με την φοροδιαφυγή και τις απάτες. Είναι στο χέρι της να τα καταφέρει. «Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δείχνει να έχει διαγνώσει τα προβλήματα πρόβλημα σωστά αλλά έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει τους δανειστές της ως αποδιοπομπαίους τράγους. Αυτή η άποψη μπορεί να περνάει σε ορισμένους από τους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί τους πολύπλοκους παράγοντες του προβλήματος».

Δεύτερον η ΕΕ αρχίζει να καταλαβαίνει τις επιπτώσεις από την ακραία λιτότητα. Τώρα τα υγιή δημοσιονομικά παραμένουν κρίσιμα γιατί χωρίς αυτά οι οικονομίες είναι ασταθείς αλλά από την άλλη υπάρχει ισχυρότερη συνειδητοποίηση της ανάγκης για ανάπτυξη και μέτρων που είναι φιλικά στις επενδύσεις.

Τρίτον η ΕΕ έχει τώρα ένα πολύ συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο. Αν η Ελλάδα δημιουργήσει μια οικονομική δομή απαλλαγμένη από την ενδημική διαφθορά με ένα σταθερό νομικό περιβάλλον μπορεί να γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια για παράδειγμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.