Ειδησεογραφικό site

Σκουρλέτης: Ο πρωθυπουργός ποντάρει στην αναστάτωση της αγοράς

24

«Eδώ πέρα υπάρχει πράγματι ένα νταούλι που βαράει και είναι αυτό της τρόικας. Και ξέρετε ποιος το χτυπάει; Το χτυπάει ο Σαμαράς, το χτύπαγε ο Παπανδρέου και οι πολίτες χόρευαν… Σ΄ αυτό τον ρυθμό του μνημονίου που μας χόρευαν και οι εκτελεστές και οργανοπαίχτες ήταν οι τελευταίες κυβερνήσεις, ο λαός δεινοπάθησε. Εδώ πέρα έχουμε το πρωτόγνωρο. Ένας πρωθυπουργός να βγαίνει και να ποντάρει με βάση τους δικούς του σχεδιασμούς, στην αναστάτωση της αγοράς. Και να βάζει ο ίδιος το θέμα του Grexit και να παρακαλάει να ανέβουν τα spreads…» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός είναι στον αέρα, ενώ γνωρίζουμε ότι εάν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και ξαναέχουμε Σαμαρά, αυτός ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί και θα ενσωματώσει όλα αυτά τα βάρβαρα μέτρα. Εμείς το είχαμε πει ξεκάθαρα. Αν θέλουμε πια να διαπραγματευτούμε και όχι να το λέμε ως σλόγκαν, πρέπει να σταματήσουμε αυτό που γίνεται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιολόγησης. Και έχουν αρχίσει διάφοροι και λένε «μα, θα κάνετε μονομερείς ενέργειες;»». Υπογράμμισε ότι η χώρα έχει ανάγκη «από μια κυβέρνηση που θα είναι αντιπροσωπευτική των πραγματικών συσχετισμών και επιτέλους, θα βάλει έναν σχεδιασμό έτσι ώστε να μπορέσει να εκφράσει τα συμφέροντα του τόπου και του λαού».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις της κυρίας Βούλτεψη περί ενδεχόμενου πιστωτικού γεγονότος για το οποίο προειδοποιούν διεθνείς οίκοι, είπε: «Δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος ότι είναι πιστοληπτικό γεγονός το να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να πει κάποιος για να καταλάβει ότι αυτή η κυβέρνηση χαίρεται, τρίβει τα χέρια της, να σπέρνει τον τρόμο. Υπάρχει πιο υπονομευτική τοποθέτηση; Αυτός ο χορός της κινδυνολογίας, το γαϊτανάκι, έτσι θα πηγαίνει; Δηλαδή, θα βάλει τα μέλη της η ΝΔ να πηγαίνουν στα ATM να παίρνουν τα λεφτά; Τι άλλο θα ακούσουμε; Είναι σοβαρός πρωθυπουργός αυτός;».

Σε ό,τι αφορά την προεδρική εκλογή υπογράμμισε πως «η πολιτική αριθμητική λέει ότι όλα τα κόμματα, πλην ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τοποθετήθηκαν εναντίον της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Με δεδομένες μάλιστα τις τοποθετήσεις ενός μεγάλου αριθμού από τους ανεξάρτητους βουλευτές, δεν προκύπτει με βάση την πολιτική αριθμητική το νούμερο των 180. Εάν, λοιπόν, ξαφνικά αλλάξει αυτό, τι φαντάζεστε ότι θα είναι;… Εγώ βλέπω ότι από την ημέρα που ανακοινώθηκε η επίσπευση των διαδικασιών, αποδυναμώνεται αυτή η προοπτική του να βρεθούν οι 180 βουλευτές. Κάποιοι λένε έτσι, κάποιοι λένε αλλιώς, κάποιοι φεύγουν, κλπ. Αυτό έχω δει. Και δεν έχω δει κάποια δυναμική».

Σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα είπε: «Αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, από 1ης Ιανουαρίου 2015 ισχύει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση. Μόλις πρόσφατα, οι τέσσερεις δικές μας τράπεζες, οι λεγόμενες συστημικές, πέρασαν τα stress tests, τα οποία δεν τα έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, τα έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω ότι οι τραπεζίτες θέλουν να κάνουν «χαρακίρι» στον εαυτό τους. Γιατί, ξέρετε, η νομοθεσία αυτήν τη στιγμή ξεκινάει από τους ίδιους, τους μεγαλομετόχους, αν υπάρξει πρόβλημα διάσωσης μας τράπεζας και δεν ξεκινάει από τις καταθέσεις, ούτε από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Αυτό ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2015… Να τα λέμε τα πράγματα όπως είναι και να μην τρομοκρατούμε τον κόσμο. Δεν υπάρχει λοιπόν, κανένα πρόβλημα ούτε με τους μισθούς, ούτε με τις συντάξεις, ούτε με τα φάρμακα. Θυμόσαστε τι μας έλεγαν τον Μάιο του 2012…».

Τα σχόλια είναι κλειστά.