Ειδησεογραφικό site

Σκουριές: Αναστολή εργασιών και προσφυγή στο ΣτΕ από την Eldorado Gold

26

 

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αναστολή των εργασιών στο εργοτάξιο στις Σκουριές Χαλκιδικής αλλά και να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της κυβέρνησης, εκφράζει η καναδική εταιρία Eldorado Gold, σε νέα ανακοίνωσή της.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος που διατάζει την διακοπή των εργασιών στα έργα της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα στη Χαλκιδική σε συνέχεια της από 19 Αυγούστου 2015 απόφασης του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για ανάκληση των τεχνικών μελετών που αφορούν στα συγκεκριμένα έργα.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου της επιχείρησης: 
H Eldorado Gold επιβεβαιώνει ότι η Ελληνικός Χρυσός θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να αναστείλει όλες τις μεταλλευτικές και αναπτυξιακές της δραστηριότητες στην Χαλκιδική, αρχής γενομένης από την εβδομάδα της 24ης Αυγούστου 2015. Η αναστολή που θα επηρεάσει το σύνολο των έργων στο Στρατώνι, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, είναι το άμεσο αποτέλεσμα της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ, να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες των έργων της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική.

Η Ελληνικός Χρυσός λαμβάνει νομικά μέτρα εναντίον της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ συμπεριμβανομένης της κατάθεσης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα σχετικά με διοικητικά και περιβαλλοντικά θέματα. Σε αυτό το σημείο, η Eldorado δεν είναι σε θέση να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ενδεχόμενης δικαστικής απόφασης.

Η Ελληνικός Χρυσός θα συνεχίσει να εκτελεί βασικές εργασίες περιβαλλοντικής προστασίας και στα τρία έργα της, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον. Θα αναγκαστεί ωστόσο να θέσει σε διαθεσιμότητα την πλειοψηφία των εργαζόμενών της στην Ελλάδα για ένα διάστημα μέχρι τρεις μήνες, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει η ελληνική εργασιακή νομοθεσία. Σε περίπτωση που οι άδειες δεν ανακτηθούν, δεν θα μείνει άλλη επιλογή από την οριστική απόλυσή τους. Σήμερα απασχολούνται στην Χαλκιδική 2.000 εργαζόμενοι στην Ελληνικός Χρυσός και τους συνεργαζόμενους εργολάβους, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eldorado Gold, ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από την μεταλλευτική δραστηριότητα ανέρχεται στις 5.000.

Ο Paul Wright, Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold δηλώνει σχετικά: «Αυτή η απόφαση είναι επιζήμια και για την εταιρεία και για τους εργαζόμενους και για την ελληνική κοινωνία. Η Eldorado Gold ωστόσο δεν μπορεί και δεν θα συνεχίσει να επενδύει στα έργα της στην Ελλάδα όταν το Υπουργείο εκφράζει ανοιχτά εχθρική στάση προς την επένδυση, που διατυπώθηκε επίσημα μέσω των πρόσφατων αποφάσεών του. Ελπίζουμε ειλικρινά στην συνέχιση της δραστηριότητάς μας στην Χαλκιδική στο εγγύς μέλλον – κατά προτίμηση όμως μέσω μιας εποικοδομητικής δέσμευσης του Υπουργείου παρά μιας δικαστικής απόφασης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.