Ειδησεογραφικό site

Σκληρό μήνυμα προς Σαμαρά και Τσίπρα στέλνουν οι αγορές -«Κραχ» στο Χρηματιστήριο-Η πτώση έφτασε στο 6,25% ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888,93 μονάδες-Στο 7,9% εκτοξεύθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

43

«Μήνυμα»σε Σαμαρά – Τσίπρα στέλνουν οι αγορές για τον μικροκομματικό τρόπο, που διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση και πως αυτή η κατάσταση επηρεάζει άμεσα την ευρωζώνη αλλά και το διεθνές περιβάλλον. Εκτιμάται δε ότι το «μήνυμα» των αγορών είναι το «κραχ» στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και η απογείωση του ελληνικού ομολόγου σε επίπεδα “απόδοσης” της εποχής της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας το 2010 που οδήγησε τη χώρα υπό διεθνή “εποπτεία”.

Παράλληλα όμως, αναλυτές, εκτιμούν ότι αποτελεί αυτή η 48 ωρη επίθεση των αγορών στο ούτως η άλλως “ισχαιμικό” ελληνικό χρηματιστήριο, που έχει προκαλέσει “σοκ και δέος” στην εγχώρια αγορά, “υποσημείωση” και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να μην επιχειρήσει “μονομερείς” ενέργειες, σε περίπτωση που ανέβει στην εξουσία, όπως καταδεικνύουν όλες οι μετρήσεις.

Τέλος, οικονομικοί παράγοντες, εκφράζουν έντονη ανησυχία μήπως, σε περίπτωση που συνεχιστεί η “επίθεση συνετισμού” στην ελληνική κυβέρνηση από το “διεθνές περιβάλλον”, αρχίσει η “διαρροή κεφαλαίων” προς το εξωτερικό και από ντόπιους επενδυτές, πράγμα που θα πλήξει βαρύτατα την προσπάθεια της χώρας.

Ρευστοποιήσεις και πωλήσεις σε όλες τις κεφαλαιοποιήσεις, συμπαρασέρνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών προς τα κάτω, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να βρίσκεται στα όρια νέου ΚΡΑΧ. Τόσο η πολιτική αστάθεια, όσο και ο σκεπτικισμός των επενδυτών λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης που χαρακτηρίζει την Ελλάδα, αλλά και με φόντο μια πιθανή πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο, φέρνουν τους δείκτες κάτω από το ψυχολογικό όριο και τα spreads στα ύψη.

Τελικά η πτώση έφτασε στο 6,25% ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888,93 μονάδες, ενώ στο 7,9% εκτοξεύθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, δηλαδή τα spreads δανεισμού της ελληνικής οικονομίας ξεπέρασαν τις 700 μονάδες.

Μέσα σε δύο μέρες, ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει πάνω από 10%!

Λίγο πριν τις 14:30 ο γενικός δείκτης σημείωνε μεγάλη πτώση 3,83% στις 911 μονάδες, ενώ μία ώρα μετά στις 15:30 η πτώση έφτανε το 9,65%. Στις 15:46 η πτώση ξεπέρασε το 10% φτάνοντας το 10,05%.

Στις 14:45, οι απώλειες διευρύνθηκαν και ο γενικός δείκτης κινούνταν στις 902 μονάδες χάνοντας 4,84%! Στις 14:55, ο γενικός δείκτης ήταν στις 896 μονάδες – σπάζοντας το φράγμα των 900 μονάδων- χάνοντας 5,40%! Περίπου στις 15:25, ο γενικός δείκτης έχανε 6,35% στις 887 μονάδες.

Λίγο μετά τις 15:30 όμως ο δείκτης έφτασε στο -9,65%.

Αργότερα, η πτώση συγκρατήθηκε, με το ποσοστό να φτάνει στο -6,25% στις 17:15.

Τα ξένα funds που έχουν ως δεύτερη επιλογή την Αθήνα ξεπουλούν, πρώτον, διότι ξέρουν ότι, θα ξαναγοράσουν χαμηλότερα και δεύτερον διότι τα ομόλογα υποδεικνύουν κάτι πολύ χειρότερο: η εικόνα δείχνει να επιστρέφει στο 2012, όταν οι αγορές αμφισβητούσαν την ικανότητα της χώρας να δανειστεί με αποτέλεσμα οι τιμές των ομολόγων να κινούνται στα 17 λεπτά.

Με λίγα λόγια, είχε πραγματοποιηθεί μια λάθος αποτίμηση της αγοράς (mispricing) και μόνο όταν μερικά funds επέστρεψαν αναστράφηκε η κατάσταση με συνέπεια μεγάλα κέρδη.

Ξεπούλημα 11,9% στην ΓΕΚ στα 2,58 ευρώ, «άδειασμα» και στην Ιντραλότ με πτώση 10,40%. Βουτιά και στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Έντονες πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες με την Αlpha bank να χάνει 3,05%, την Πειραιώς 2,59%, την Εθνική Τράπεζα 2,88% και την Eurobank 7%. Στα 112 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές συναλλαγές περίπου στις 14:30 το μεσημέρι.

Παράλληλα, από το πρωί δυο είναι τα στοιχεία που επικρατούν στην αγορά, αφενός η προσπάθεια δημιουργίας πανικού και αφετέρου η επιδίωξη για την πραγματοποίηση αυξήσεων κεφαλαίου σε χαμηλότερες τιμές.

Business Insider: Η Ελλάδα καταρρέει ξανά

«Σαν να μην είχε αρκετά προβλήματα ο κόσμος (τους τζιχαντιστές, τον Έμπολα, την Ουκρανία για παράδειγμα), κοιτάξτε τώρα τι επέστρεψε: Η Ελλάδα». Με τα λόγια αυτά ξεκινά το άρθρο του οικονομικού περιοδικού Business Insider που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα καταρρέει ξανά» και επιχειρεί μια εξήγηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία της χώρας τις τελευταίες ημέρες.

«Η Ελλάδα, που ήταν ήρεμη για λίγο, πλήττεται ξανά από δύο φαινομενικά ξεχωριστά, αλλά ουσιαστικά συνδεόμενα προβλήματα», αναφέρει ο Τζο Γουέιζενθαλ, που υπογράφει το άρθρο.

«Το πρώτο είναι η άνοδος σε δημοφιλία του αριστερού Αλέξη Τσίπρα, του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εάν ποτέ εκλεγεί, τότε θα κρατήσει μια πολύ πιο συγκρουσιακή στάση με την υπόλοιπη ευρωζώνη σε σχέση με τη λιτότητα», γράφει το Business Insider. Ο αρθρογράφος εντοπίζει τον δεύτερο παράγοντα που εξηγεί την κατάσταση της οικονομίας στο ότι παρατηρείται μια «αυξανόμενη ρήξη ανάμεσα στην σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υπόλοιπη ΕΕ», καθώς η μεν ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, οι δε ηγέτες της ΕΕ «δεν είναι τόσο σίγουροι».

Τα σχόλια είναι κλειστά.