Ειδησεογραφικό site

Η Βουλή «μαθαίνει μαθηματικά» – 16 βουλευτές ψάχνουν άλλοθι για Πρόεδρο – 8 ανεξέρτητοι θα προτείνουν νέο υποφήφιο στη δεύτερη ψηφοφορία

19

Tο απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιείται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι αυτή μπορεί να αποδειχθεί και η πλέον κρίσιμη της όλης διαδικασίας.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βρεθούν οι απαιτούμενοι από το Σύνταγμα 200 ψήφοι, από το αποτέλεσμά της θα φανεί αν υπάρχει δυναμική για να βρεθεί ο αριθμός των 180 που απαιτείται στην τρίτη ψηφοφορία.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, ο κυβερνητικός συνασπισμός διεκδικεί μια πλειοψηφία περίπου 165-170 βουλευτών, η οποία προϋποθέτει ότι θα καταγραφούν διαφοροποιήσεις και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να εντείνει την προσπάθεια.

Αντίθετα, ένας μικρότερος αριθμός -ενδεχομένως κοντά στο 155 που είναι το άθροισμα των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- εκτιμάται ότι θα βάλει ήδη από την επομένη της πρώτης ψηφοφορίας τη χώρα σε προεκλογική τροχιά.

Ο πρωθυπουργός με άρθρο του στην εφημερίδα Real News κάλεσε τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να ακολουθήσουν τη συνείδησή τους και να μην κινηθούν κομματικά.

Έντονο είναι επίσης το σκηνικό πόλωσης που στήνεται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το κόμμα του μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη.

Σε υψηλούς τόνους και η ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη σε περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε κλίμα εκβιασμών, καλλιέργειας φόβου και καταστροφολογίας, προσπαθούν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολιτικοί όροι για να βρεθούν οι 180 βουλευτές δεν υπάρχουν, τόνισε ο κ. Δραγασάκης σημειώνοντας ότι «με τον ίδιο τρόπο που επέβαλαν τα μνημόνια, όπου έβαλαν βουλευτές να τα ψηφίσουν χωρίς να τα έχουν διαβάσει, με τον ίδιο τρόπο πάνε να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό στη διάρκεια των ομιλιών του το Σαββατοκύριακο.

«Έχετε ξαναδεί πρωθυπουργό να εκπίπτει με τόση επιπολαιότητα, τόση αφροσύνη, τόση εμπάθεια, από το ύψος του αξιώματός του;» αναρωτήθηκε από τη Λάρισα.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο χρόνος της κυβέρνησης τελείωσε. «Οι Έλληνες μπορούν από τώρα να εύχονται καλή χρονιά. Με κυβέρνηση του λαού, πολιτική για το λαό, εξουσία με το λαό.»

Το σκηνικό που διαμορφώνεται εκατέρωθεν είναι αυτό της πόλωσης σε περίπτωση που ναυαγήσει οριστικά η προσπάθεια εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή και η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η τακτική της στοχοποίησης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την επαναφορά του GRexit έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Το κλίμα αισιοδοξίας ενίσχυσαν και οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και έδειχναν ελαφρό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Πηγή: in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.