Ειδησεογραφικό site

Σκάνδαλο ΕΛΤΑ: Διακοπές χλιδής για συνδικαλιστές, σε ξενοδοχεία 5 αστέρων

36

Διακοπές σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, μέσα στη χλιδή, με σπα, σάουνες και μασάζ έκαναν υψηλόβαθμα στελέχη των συνδικαλιστών των ΕΛΤΑ, που μπλέκονται στο σκάνδαλο που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες.

Το πόρισμα του φορολογικού ελέγχου της οικονομικής αστυνομίας «καίει» μέλη της ΠΟΣΤ που λάμβαναν αποζημιώσεις για ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ είναι καταπέλτης για παράνομες επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που διαπιστώθηκαν στον έλεγχο που έγινε για το διάστημα 2007 – 2010.

Στο σκάνδαλο εμπλέκονται σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» πέντε υψηλόβαθμα στελέχη του τότε διοικητικού συμβουλίου. Ανάμεσά τους και δύο πρόεδροι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών. Μέλη της ομοσπονδίας εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιήσει 760 ταξίδια, στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής τους δράσης. Για περισσότερα από τα μισά για τα οποία εκδόθηκαν εντολές πληρωμής, δεν υπάρχουν παραστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 463 εντολές πληρωμής για τις οποίες δεν είχαν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μόνο για αυτά η ΠΟΣΤ κατέβαλε σε μέλη της περίπου 228.115.59 ευρώ, αλλά εκτός από το συγκεκριμένο ποσό καταβλήθηκαν παράτυπα επιπλέον αποζημιώσεις για ημερήσια διαμονή, δαπάνη, χιλιόμετρα που διανύθηκαν και άλλα, συνολικού ύψους 23.264 ευρώ.

Συνδικαλιστής ταξίδευε τέσσερις φορές το μήνα
Πηγές της εφημερίδας κάνουν λόγο για συνδικαλιστή- πρωταθλητή στα ταξίδια, αφού έλειπε τέσσερις φορές το μήνα. Και μπορεί ο ρόλος του να δικαιολογούσε τις μετακινήσεις, αλλά όχι και το γεγονός ότι δεν κατέθεσε παραστατικά, παρότι αποζημιώθηκε με περίπου 50.000 ευρώ και πιθανότατα έλαβε παράτυπα και έξτρα ποσό.

Δεν είναι όμως ο μοναδικός που είχε αυτή τη δράση. Περίπου δέκα μέλη της ΠΟΣΤ ταξίδευαν τουλάχιστον μία φορά το μήνα, κάποιοι και πιο πολύ, ενώ αυτά τα ταξίδια των δέκα συνδικαλιστών κόστισαν 120.000 ευρώ. Για περίπου 65 ταξίδια στο εξωτερικό υπήρχε μέρος των παραστατικών και για άλλα 12 δεν υπήρχαν καθόλου παραστατικά. Το συνολικό ποσό που εκταμιεύτηκε ως αποζημίωση των παραπάνω ταξιδιών στο εξωτερικό ξεπερνά τα 60.000 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, η ΠΟΣΤ φέρεται να έχει λάβει παράνομες επιχορηγήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τις διοικήσεις των ΕΛΤΑ. Κατά την περίοδο 2007-2010, στην οποία επικεντρώθηκε η έρευνα, διαπιστώθηκε ότι 5,6 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ σε λογαριασμό της ομοσπονδίας, που αφορά προγράμματα διακοπών και τη λειτουργία του παραθεριστικού κέντρου των εργαζομένων. Επίσης διαπιστώθηκε ότι εισπράξεις και πληρωμές ύψους 2.178.252,15 ευρώ δεν είχαν καταγραφεί όπως προβλέπεται στο Βιβλίο Ταμείου.

Τα πεντάστερα ξενοδοχεία
Η λίστα των ξενοδοχείων που επελέγησαν για να κάνουν τις διακοπές τους τα μέλη της Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Διακοπών» είναι γεμάτη καταλύματα πέντε αστέρων.

Για το 2008 η συνδικαλιστική οργάνωση των ΕΛΤΑ έκανε 823 κρατήσεις πολυτελών δωματίων σε εννέα διαφορετικά μέρη. Το κόστος ανά δίκλινο με ημιδιατροφή για επτά διανυκτερεύσεις κυμάνθηκε από 500 μέχρι και 862 ευρώ. Το 2009 τα δωμάτια αυξήθηκαν και έφτασαν τα 969 και προστέθηκαν νέοι τουριστικοί προορισμοί.

Τα ξενοδοχεία που επιλέχθηκαν είναι γνωστά και χλιδάτα, όπως αναφέρει το «Εθνος». Στη Χαλκιδική, έγιναν κρατήσεις στο Lagomandra 277 δωματίων με κόστος από 630 ως και 910 ευρώ το δίκλινο με ημιδιατροφή. Στα Σύβοτα κρατήθηκαν 43 δωμάτια και κόστος 826 ευρώ το δωμάτιο, πάντα για επτά μέρες. Στο Panorama Hotel στα Χανιά το κόστος ανά δίκλινο ήταν στα 770 ευρώ και κρατήθηκαν συνολικά 220 δωμάτια, ενώ στο AKS στο Πόρτο Χέλι έγιναν κρατήσεις για 110 μέλη με κόστος 756 ευρώ. Στο κοσμοπολίτικο AKS Porto Heli Hotel έγιναν κρατήσεις για 110 μέλη της ΠΟΣΤ με κόστος 756 ευρώ.

Στην Πελοπόννησο κλείστηκαν 110 δωμάτια με κόστος 560-770 ευρώ ανά δίκλινο και για επτά διανυκτερεύσεις. Στην Κέρκυρα, το Eva Palace φιλοξένησε τους συνδικαλιστές για τους οποίους έγιναν κρατήσεις σε 110 δίκλινα με κόστος έως και 770 ευρώ το ένα.

Τα στοιχεία είχαν συμπεριληφθεί στην προ τριετίας έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή. Τότε είχαν αποκαλυφθεί παράνομες χρηματοδοτήσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ προς την Ομοσπονδία, ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το πόρισμα Ρακιντζή κατέγραφε παράνομες χρηματοδοτήσεις ύψους 3,7 εκατ. ευρώ που δίνονταν από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών τη δεκαετία 1999-2009 για συνέδρια, διακοπές και πεντάστερα ξενοδοχεία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.