Ειδησεογραφικό site

Σιγά, η πατρίδα κοιμάται

75

Του Μπάμπη Γριμπάμπη*

Έχει γίνει κουραστική τις τελευταίες εβδομάδες, η παρότρυνση προς τον κ. Τσίπρα, να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να προχωρήσει επί τέλους στην υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές, η οποία έστω και επώδυνη, θα είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση, όπως η χρεωκοπία και η επιστροφή στη δραχμή. Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι πράγματι οριακή και είναι θέμα ημερών να ληφθεί η όποια απόφαση, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Έχουν εξηγηθεί επαρκώς και τα αίτια της σημερινής οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής κατάρρευσης και όσοι δεν φορούν παρωπίδες ή δεν κρύβονται πίσω από ιδεοληπτικά και φαντασιακά νεφελώματα, αντιλαμβάνονται ότι υπεύθυνοι για τη σημερινή μας παρακμή είμαστε εμείς οι ίδιοι, με τις αλόγιστες, ανορθολογικές και λαϊκιστικές πολιτικές μας και όχι τα μνημόνια, οι ξένοι, οι ‘’τοκογλύφοι’’ δανειστές και οι εχθροί της Ελλάδας. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα αποκτήσουμε αυτογνωσία και θα διορθώσουμε τις παθογένειες μας, που γιγαντώθηκαν με την παρούσα κρίση.

Τα αίτια  της σημερινής ουσιαστικής χρεωκοπίας, οφείλονται στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα, λόγω της ιστορικής του διαδρομής [Βυζάντιο, Τουρκοκρατία κ.λ.π.]. Στη χώρα που άλλοτε ανθούσε το μέτρο, ο υψηλός στοχασμός και οι καλές τέχνες,  επικρατεί σήμερα ένα παρακμιακό πνεύμα, εμποτισμένο με ανατολικής προέλευσης νοοτροπίες και συμπεριφορές, ασύμβατες με τις σύγχρονες νεωτερικές αντιλήψεις του δυτικού κόσμου. Ο Έλληνας άγεται και φέρεται από το συναίσθημα, έχει προβληματική σχέση με την πραγματικότητα, του αρέσουν οι μύθοι με τους οποίους αντικαθιστά την ιστορία, γι΄ιιυτό κάθε τόσο μιλά για την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια της χώρας, για τους κακούς ξένους που την επιβουλεύονται, για τον Δαβίδ που τα βάζει με τον Γολιάθ και άλλα τέτοια φαντασιακά ιδεολογήματα.

Ο πιο γνήσιος εκφραστής αυτής της ψυχοσύνθεσης του Έλληνα, ήταν από την αρχή τη κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ. Ηγήθηκε του αντιμνημονιακού αγώνα, κατασκεύασε εχθρούς τους’’ τοκογλύφους’’ δανειστές, συκοφάντησε τους αντιπάλους του ως ‘’Μερκελιστές’’ και υποσχέθηκε πως αν έρθει στην εξουσία θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο και θα αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της χώρας. Μετά από πέντε μήνες διακυβέρνησης, έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλα και δεν έχει να επιδείξει ούτε μία επιτυχία.

Υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει την Ευρώπη, αλλά αυτή παραμένει ίδια. Υποσχέθηκε πως θα καταργήσει τα μνημόνια, αλλά αυτά είναι πάντα εδώ με άλλο όνομα, όπως και η τρόϊκα. Υποσχέθηκε ότι θα διαγράψει το επαχθές χρέος, αλλά αυτό παραμένει και είναι τεράστιο. Υποσχέθηκε ότι θα κάνει μόνο πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Υποσχέθηκε  ότι θα βρει χρηματοδότηση από τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά εισέπραξε μόνο καλά λόγια.. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να χάσει η χώρα παραδοσιακούς φίλους, να δημιουργήσει εχθρούς και να απομονωθεί. Και όχι μόνο αυτά, αλλά με τη πεντάμηνη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, σχεδόν τριπλασίασε το κόστος προσαρμογής που απαιτούν οι δανειστές, αν υπογραφεί η  νέα συμφωνία.

Μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν  έχει αναγνωρίσει τα λάθη και τα ψέματα που είπε προεκλογικά, ενώ αυξάνονται στο εσωτερικό του οι ιδεοληπτικοί και δογματικοί της μειοψηφίας, που προπαγανδίζουν την επιστροφή στη δραχμή. Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος και ενός Grexit είναι υπαρκτός και συζητείται ήδη από τους εταίρους, σε περίπτωση οριστικού ναυαγίου των συνομιλιών.

Αν κάνουμε ιστορικούς παραλληλισμούς, θα διαπιστώσουμε ότι η σημερινή κατάσταση, με τη σύγχυση, την αβεβαιότητα, τα πολιτικά πάθη, την οικονομική ασφυξία, την απογοήτευση και την κούραση της κοινωνίας, παραπέμπει σε ανάλογες καταστάσεις που έζησε η χώρα, πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Εμφύλιο και τη Χούντα.

Ο λαός εξουθενωμένος από τα σκληρά μέτρα των μνημονίων και της λιτότητας και απογοητευμένος από τα δύο μεγάλα συστημικά κόμματα  της μεταπολίτευσης, αλλά και με την μέχρι τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγεί τη χώρα σε τραγικά αδιέξοδα, ανησυχεί με την εξέλιξη των πραγμάτων, είναι βαθιά προβληματισμένος και περιμένει ένα θαύμα που θα λυτρώσει τη χώρα και θα τη σώσει από την καταστροφή. Αλλά και ο  πνευματικός κόσμος και  οι οικονομικές και οι κοινωνικές ελίτ, απογοητευμένοι από τις εξελίξεις, έχουν σιωπήσει και περιμένουν μοιρολατρικά τα τελευταία επεισόδια του ελληνικού δράματος. Όπως έλεγε και μια παλιά ελληνική σειρά, ‘’Σιγά, η πατρίδα κοιμάται’’.

*Ο Μπάμπης Γριμπάμπης είναι οικονομολόγος, συγγραφέας του βιβλίου «η κρίση και… η κρίση μας», από τις Εκδόσεις Περίπλους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.