Ειδησεογραφικό site

Σημίτης: Δεν είναι ρεαλιστικό να βρεθούν οι 180 – Σφοδρή επίθεση Λοβέρδου στον πρώην πρωθυπουργό

92

Την άποψη ότι καμία χώρα δεν θα βγει από την ευρωζώνη και αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, η χώρα που θα βρεθεί εκτός θα έχει αξεπέραστα προβλήματα εξέφρασε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στην London School of Economics.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του The European debt crisis –The Greek case (Η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους- Η ελληνική περίπτωση), ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μίλησε στο London School of Economics για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ανάγκη ανανέωσής τους.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ως τώρα πορεία των ευρωπαϊκών θεσμών και στις πολλαπλές προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, έθεσε ορισμένα βασικά ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης αλλά και της δημοκρατίας.

Ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη ενός νέου τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και αναφέρθηκε στις διάφορες λύσεις που έχουν προταθεί, στις δυνατότητες πραγματοποίησης τους και στην αναγκαιότητα συνέχισης της ενοποιητικής διαδικασίας.

Ακόμη, παρουσίασε τη δική του οπτική αναφορικά με την ελληνική κρίση και την εξέλιξή της, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο των συσχετισμών, των αδυναμιών, των καθυστερήσεων αλλά και των εγγυήσεων που προσφέρθηκαν από τους εταίρους.

Σύμφωνα με τον «Μικροπολοτικό» ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε αναγκαία για την πολιτική σταθερότητα την επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα. «Η απόφαση για εκλογή Προέδρου έπρεπε να γίνει για την πολιτική σταθερότητα, ωστόσο εάν προκληθούν γενικές εκλογές, αυτό θα φέρει αβεβαιότητες και κινδύνους σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο» είπε εκφράζοντας την αγωνία του για το μετά, δηλαδή το ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζει η στήλη των «Νέων» μετά την ομιλία του και σε πηγαδάκι που σχηματίστηκε γύρω του, ο πρώην πρωθυπουργός έριξε τη «βόμβα», αφού ακούστηκε να διατυπώνει την άποψη πως δεν θα βρεθούν οι απαιτούμενες 180 ψήφοι και ότι θα γίνει χαμός με την πρόκληση εκλογών. Παράλληλα ανέφερε ότι «καμία χώρα δεν θα βγει από την ευρωζώνη, και αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, η χώρα που θα βρεθεί εκτός θα έχει αξεπέραστα προβλήματα».

Σφοδρή επίθεση στον Σημίτη από τον Ανδρέα Λοβέρδο

Κίνηση πολιτικού αιφνιδιασμού και ουσίας χαρακτήρισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ, με τον Γιάννη Κουρτάκη και τον Παναγιώτη Τζένο, την πρωθύστερη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος ωστόσο, εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση κατά του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο οποίος από το Λονδίνο, όπου μίλησε σε γνωστό Πανεπιστήμιο με αφορμή την παρουσίαση του νέο του βιβλίου, έκανε λόγο για «μη ρεαλιστική προοπτική» το γεγονός ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που χρειάζεται για την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Κώστα Σημίτη περί «μη ρεαλιστικής προοπτικής» εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό λέγοντας «τον ευχαριστούμε για τα καλά του λόγια. Μα είναι πράγματα αυτά; Αν τα έχει πει με γειά του με χαρά του».

Χαρακτήρισε ως κουβέντα ήττας και αρνήθηκε να μπει σε συζήτηση για το ενδεχόμενο να μην βρεθούν οι 180 βουλευτές και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Προέβλεψε εκλογές στα τέλη του 2015 και είπε πως το κόμμα του θα συμμετάσχει ως ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη χωρίς να χαρίσει σε κανέναν το όνομα ΠΑΣΟΚ.

Εκτίμησε πως «θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα κλείσει το Μάρτιο η διαπραγμάτευση με την τρόικα και θα εισπράξουμε την επόμενη δόση κι έτσι θα δοθεί αχτίδα φωτός στον άνεργο».

Αναφερόμενος στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού είπε πως σε περίπτωση που φοβούνται οι εισαγγελείς να αναλάβουν την ευθύνη, υπάρχει η πολιτεία.

«Γιατί να πεθάνει ένα νέο παιδί; Γιατί να χρεωθούμε το θάνατο ενός νέου παιδιού» διερωτήθηκε προσθέτοντας πως «αφού δίνεις τη δυνατότητα οι κρατούμενοι να εισάγονται στις Σχολές για να διεκδικήσουν μια νέα ζωή, πρέπει να είσαι σωστός και καλός ως το τέλος».

Τα σχόλια είναι κλειστά.