Ειδησεογραφικό site

Σημίτης:«Η ευρωζώνη είναι μια ατελής οικονομική και δημοσιονομική ένωση χωρών, αυτό φταίει για την κρίση»

32

Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει πια ισορροπία μεταξύ της εξουσίας των αγορών και της εξουσίας των κρατικών θεσμών, σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο οποίο τονίζει ότι «από τη στιγμή που ο Βορράς εφάρμοσε πολιτική λιτότητας, η Ευρωζώνη οδηγήθηκε σε κρίση».

«Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των εταίρων μας έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα την εντύπωση ότι εμείς είμαστε η πρώτη χώρα που εκφράζει αμφιβολίες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα και προβάλλει έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης των κοινών προβλημάτων.

Συζητήσεις και διαμάχες για την αναδιοργάνωση των ευρωπαϊκών θεσμών έχουν όμως υπάρξει εδώ και χρόνια. Τις προκάλεσαν η οικονομική κρίση, οι υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ των κρατών, αλλά και οι διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης», αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Σημίτης.

Η αιτία της κρίσης, σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός, βρίσκεται στο ότι η ευρωζώνη είναι μια πλήρης νομισματική ένωση, αλλά μια ατελής οικονομική και δημοσιονομική ένωση χωρών-μελών με διαφορετικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, των ώριμων οικονομιών του ευρωπαϊκού Βορρά και των λιγότερο ώριμων οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου. «Η τρέχουσα κρίση είναι κατά ένα μικρό μόνο ποσοστό κρίση δημόσιου χρέους, και αυτό αφορά κυρίως στην Ελλάδα και την Πορτογαλία», σημειώνει ακόμη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.