Ειδησεογραφικό site

«Σηκώνει τα χέρια ψηλά» η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό

29

Τέσσερις ώρες κράτησε η ευρεία σύσκεψη για το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και από την οποία… ξεχώρισε το γεγονός της παρουσίας ιεραρχών σε αυτήν, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Επιχειρώντας να εξηγήσει την παρουσία των ιεραρχών στη σύσκεψη, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εκλησία και πολιτεία ίσως είναι ο μόνος δρόμος, για να φέρουμε αποτελέσματα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε για άλλη μια φορά το προσφυγικό ως «ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, που περνάει μέσα από το δικό μας τόπο».

«Για ν’ αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θέλουμε τη συνεργασία σας. Πρέπει να διεκδικήσουμε λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καμία τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει τέτοιο βάρος» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να «απαλύνουμε την πληγή του προσφυγικού, γιατί να την εξαλείψουμε είναι δύσκολο».

Όσον αφορά στο στόχο της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή έγινε «για να δουμε πώς θα μπορέσουμε, ενώνοντας δυνάμεις, να αντμετωπίσουμε προβλήματα, να παρακάμψουμε εμπόδια και γραφειοκρατίες και να δούμε με ποιον τρόπο θα είμαστε αποτελεσματικοί, ώστε να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της πατρίδας μας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης σε μια κρίση ανθρωπιστική». Διαβάστε περισσότερα εδώ

«Στην τετράωρη συζήτηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό, το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε όλοι, ήταν ότι η ένταση του προβλήματος μας έχει όλους ξεπεράσει. Δεν είναι πλέον η στιγμή για ευχολόγια ούτε για καλές προθέσεις. Αυτές θα πρέπει να αποδειχθούν με συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένες ουσιαστικές παρεμβάσεις και θεσμικές, όπου χρειάζεται» δήλωσε η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, μετά το πέρας της σύσκεψης.

«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να συνδράμει, ώστε να μπορέσει να εκπονηθεί ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στήριξης για τα νησιά, τα οποία επιβαρύνονται τόσο πολύ τους τελευταίους πέντε μήνες» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το ότι ο κ. Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα «και θα εκπονηθεί για τις δύο Περιφέρειες, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου».

Η κυρία Καλογήρου είπε ακόμη ότι, εκτός από την τεράστια ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, υπάρχει και το πολύ σοβαρό ζήτημα της επιβάρυνσης των νησιωτών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, «επομένως προσδοκούμε πάρα πολλά από αυτό το ειδικό πρόγραμμα στήριξης».

Ανέφερε ότι αυτές τις μέρες αναμένει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης εν όψει χειμώνα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει στιγμή για χάσιμο.

Επισήμανε, τέλος, ότι, μπροστά στο επείγον του ζητήματος, «η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν μπορεί να στέκεται άλλο εμπόδιο, για να έχουμε έργα και ουσιαστικές παρεμβάσεις».

Τα σχόλια είναι κλειστά.