Ειδησεογραφικό site

Η χιονοθύελλα άδειασε την Νέα Υόρκη – Χάος στις μεταφορές

42

Η χιονοθύελλα-«τέρας» άδειασε τη Νέα Υόρκη, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στα σούπερ μάρκετ, σχεδόν έρημοι είναι αυτή την ώρα οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και το μετρό, οι αυλαίες είναι πεσμένες στα θέατρα του Μπροντγουέι και οι δρόμοι της αμερικανικής μεγαλούπολης παραμένουν άδειοι, χωρίς αυτοκίνητα. Μόνο εκχιονιστικά και οχήματα έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να επαναφέρουν την πόλη στους παλιούς της ρυθμούς.

Η ανακοίνωση της «άφιξης» της μεγάλης χιονοθύελλας, η οποία περιγράφεται από τις αρχές ως μια από τις σοβαρότερες που έχουν πλήξει τη Νέα Υόρκη οδήγησε στην κινητοποίηση των αρχών και στη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης, όπως η διακοπή των δημόσιων μέσων μεταφοράς από τις 23:00 τοπική (στις 06.00, το πρωί της Τρίτης, ώρας Ελλάδας). Στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το CNN, το χιόνι πέφτει ήδη με ταχύτερο ρυθμό, οι ριπές ανέμου είναι όλο και ισχυρότερες και οι θερμοκρασίες όλο και ψυχρότερες.

«Μπορεί τα πράγματα να μην φαίνονται άσχημα ακόμα» είπε το βράδυ της Δευτέρας ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο «αλλά αυτό θα γίνει σύντομα». Εξάλλου, ο δήμαρχος, καθώς και ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, κάλεσαν τον κόσμο και μείνει στο σπίτι του την Τρίτη. «Είναι κυριολεκτικά η ηρεμία πριν την καταιγίδα. Είναι έτοιμη να ξεκινήσει για τα καλά» πρόσθεσε ο ντε Μπλάσιο.

Μάλιστα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία δεν είναι επιρρεπής σε υπερβολικές εκτιμήσεις ή ανακοινώσεις, χρησιμοποιεί όρους όπως «απειλητική για τη ζωή» και «ιστορική» για να περιγράψει το καιρικό σύστημα που αναμένεται να πλήξει τη Νέα Υόρκη και τις γειτονικές αμερικανικές πολιτείες τις αμέσως επόμενες ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως έως και 58 εκατομμύρια άνθρωποι θα πληγούν από συνθήκες βαθιάς κατάψυξης. Επιπλέον, η χειμερινή καταιγίδα θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις, ακόμη και πέρα από την περιοχή που αναμένεται να πλήξει άμεσα. «Η χιονόπτωση θα είναι δραματική, αλλά δεν θα είναι αυτό που θα μπορούσε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά» είπε στο CNN ο μετεωρολόγος Τσαντ Μάγιερς. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια πιθανή πηγή μεγάλων προβλημάτων θα είναι οι ριπές ανέμου που στέλνουν κλαδιά δέντρων πάνω σε γραμμές μεταφοράς ενέργειας, καθώς αυτό αυτό θα μπορούσε να αφήσει χιλιάδες ίσως και εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για ημέρες.

Έκτακτα μέτρα όπως η απαγόρευση των μετακινήσεων έχουν ληφθεί επίσης στο Κονέκτικατ και τη Μασαχουσέτη, ενώ στη Φιλαδέλφεια, ο δήμαρχος Μάικλ Νούτερ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σχεδόν 7.000 πτήσεις ακυρώθηκαν για τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με την ειδική ιστοσελίδα παρακολούθησης των πτήσεων Flightaware.com. Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί και για την Τετάρτη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.