Ειδησεογραφικό site

Χαρτομάνι μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών – Η κυβέρνηση έστειλε άλλες τρεις σελίδες με προτάσεις (πέρα από τις 47) αλλά απερρίφθησαν σε 50 λεπτά – Πλήρες το αδιέξοδο

40

Αυτός ο παραλογισμός, πρέπει επί τέλους να πάρει τέλος. Εμβρόντητοι οι πολίτες παρακολουθούν ένα ατελείωτο παζάρι ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, χωρίς να είναι σαφές , το τι προτείνει η μία πλευρά και τι η άλλη. Χαρτιά πάνε κι έρχονται, μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, αλλά άκρη δεν βγαίνει. Μετά την πρόταση των 47 σελίδων, που απέστειλε η κυβέρνηση, σήμερα εστάλη άλλο ένα κείμενο τριών σελίδων, το οποίο απερρίφθη στο άψε-σβήσε. Τώρα η οποιαδήποτε λύση παραπέμπεται στην αυριανή συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ με τον Τσίπρα. Κι όλα αυτά γίνονται την ώρα που τα έσοδα καταρρέουν, ενώ η χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις. Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Οι 47 σελίδες της αρχικής ελληνικής πρότασης μειώθηκαν σε τρεις και παραδόθηκαν στους Θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορία που μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο και επιβεβαίωσε πριν από λίγο αξιωματούχος της Κομισιόν στο Reuters.

Κυβερνητικές πηγές πάντως δεν μιλούν για συγκεκριμένο αριθμό σελίδων, αλλά αναφέρουν πως αυτό που δόθηκε στους θεσμούς είναι αλλαγές στο αρχικό κείμενο. Τονίζουν μάλιστα πως το ελληνικό κείμενο είναι 47 σελίδες.

Στόχος είναι να βρεθεί κοινός τόπος στις διαπραγματεύσεις πριν από το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ. Η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο και μαζί με τους εταίρους να βρουν τη χρυσή τομή που θα οδηγήσει σε μία συμφωνία.

Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος της νέας πρότασης πέφτει κυρίως στο δημοσιονομικό κενό, από την κάλυψη του οποίου θα κριθούν ουσιαστικά και τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση. Παράλληλα η ελληνική πλευρά ζητάει να αναλάβει τα ομόλογά της ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και αυτός να αποπληρώσει την ΕΚΤ.

Επιπλέον η Αθήνα ζητάει από την ΕΚΤ να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να αγοράζουν περισσότερο ελληνικό χρέος. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της και να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, ζητάει να έχει πρόσβαση στα 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ του EFSF τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ανενεργά.

Το Reuters αναφέρει ότι η πρόταση αυτή έχει σκοπό να γεφυρώσεις τις διαφορές Αθήνας-Θεσμών σε ΦΠΑ και συντάξεις

Τι αποκάλυψε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο

Νέο κείμενο με μεταρρυθμίσεις έστειλε η Αθήνα στους δανειστές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή. Σημειώνεται ότι η Αθήνα είχε στείλει κείμενο 47 σελίδων στους Θεσμούς, ενώ οι δανειστές είχαν απαντήσει με το πεντασέλιδο έγγραφο Γιούνκερ που απορρίφθηκε.

Τις τελευταίες μέρες η ελληνική πλευρά ετοίμαζε νέο κείμενο με νέα μέτρα, όπως οι αλλαγές στον ΦΠΑ και η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά. Η υποβολή των νέων προτάσεων ενδεχομένως να ξεμπλοκάρει τις συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο, καθώς χθες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι αν δεν πέσουν οι νέες προτάσεις στο τραπέζι δεν έχουν νόημα οι συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η αποστολή της νέας πρότασης από την Αθήνα επιβεβαιώνεται και από ευρωπαϊκή πηγή, που αναφέρει πως «η Ελλάδα έχει υποβάλει στους διεθνείς πιστωτές της αντιπρόταση για μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την επανάληψη της χρηματοδότησης της χώρας». Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει αντιπρόταση στους Θεσμούς, «οι οποίοι τη μελετούν», αναφέρει η ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, χωρίς να δώσει στοιχεία για το περιεχόμενό της.

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν δηλώσεις αξιωματούχων που λένε ότι η νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε δεν είναι «αξιόπιστη» και κάνουν λόγο για «ασαφές αναμάσημα»

Οι νέες προτάσεις που υπέβαλε την Τρίτη προς τους δανειστές της η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστες, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, αξιωματούχοι που είδαν την ελληνική πρόταση είπαν στο πρακτορείο πως η πρόταση δεν είναι αξιόπιστη, κάνοντας λόγο για ένα «ασαφές αναμάσημα» προηγουμένων ελληνικών σχεδίων, ενώ και το γερμανικό πρακτορείο MNI τονίζει -επικαλούμενο πηγές της ΕΕ- πως είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη, σημειώνοντας ότι περιέχει μόνο μικρές αλλαγές.

Νωρίτερα, πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα κατέθεσε σήμερα ένα νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων τριών σελίδων προς τους δανειστές της με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Οι πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ καθώς και τη συνδρομή του ESM για να πληρώσει  τα ομόλογα της EKT.

Το δημοσίευμα σημείωνε πως οι πιστωτές ήταν στη διαδικασία της εξέτασης των αντιπροτάσεων της Αθήνας, οι οποίες έρχονται δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «διαμαρτυρήθηκε» ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε υποβάλει ακόμη τις της προτάσεις της στο σχέδιο των πιστωτών.

Την είδηση της υποβολής της νέας πρότασης της Αθήνας επιβεβαίωσε και  Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος μιλώντας στο Reuters είπε ότι η Κομισιόν παρέλαβε κείμενο με ελληνικές προτάσεις και πως το εξετάζει, ωστόσο, δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το περιεχόμενό του.

Το τηλεγράφημα του AFP ανέφερε ακόμη ότι δύο απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν «τα περιθώρια» διαπραγμάτευσης εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές.

Μάλιστα, πληροφορίες τόνιζαν πως έπειτα και από τις νέες εξελίξεις, αναμένεται να συγκληθεί σήμερα το  απόγευμα το  Brussels Group, ενώ πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει μια νέα  συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μετά το χθεσινό ραντεβού των κ.κ. Παπά και Τσακαλώτου.

Νωρίτερα, το protothema.gr μετέδιδε ότι τις τελευταίες ώρες ήταν σε εξέλιξη πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με σκοπό την κατάθεση της εναλλακτική πρόταση από την Αθήνα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα.

Τι έγινε χθες στις Βρυξέλλες.

1. H ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιπροτείνει, μεταξύ άλλων, την πλήρη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (έκπτωση 30% στους συντελεστές) που ισχύει σε Μύκονο, Σαντορίνη και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Το σχέδιο αυτό βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον Επίτροπο Μοσκοβισί με τον οποίον συναντήθηκαν ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Μοσκοβισί είχε και πριν δύο μήνες μιλήσει δημοσίως για την ανάγκη να καταργηθεί το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης στα νησιά αυτά. Φαίνεται έτσι πως το μέτρο θα ικανοποιήσει και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που απείλησε να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εάν η κυβέρνηση δεν εμφανίσει ικανό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στο 12σέλιδο των σκληρών προτάσεων που παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα στον κύριο Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η κατάργηση της έκπτωση ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, όπως έχει πει και ο Πιέρ Μοσκοβισί, θα σήμαινε εξοικονόμηση 347 εκατ. ευρώ το χρόνο ετησίως. Με ένα μέρος από τα έσοδα αυτά, θα μπορέσει η κυβέρνηση να επιδοτήσει την ακτοπλοϊα και έργα υποδομής που έχουν ανάγκη τα νησιά της άγονης γραμμής. Αυτό σημαίνει πως οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ –από το φθινόπωρο αν όχι άμεσα- θα ισχύουν παντού οι ίδιοι, είτε πρόκειται για νησιά του Αιγαίου, είτε για ακριτικές περιοχές και για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα –όπου ήδη ισχύουν οι κανονικοί συντελεστές. Το σχέδιο αυτό δεν φαίνεται να προβλέπει επιστροφή της διαφοράς από την αύξηση του ΦΠΑ στους νησιώτες.

2. Η ελληνική αντιπροσωπεία ζήτησε από τους δανειστές να υπολογίσουν ότι θα εισπράξουμε 1 δισ. από τη ρύθμιση των 100 δόσεων έως το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 500 εκατ. ευρώ.

3. Μεγάλη μάχη γίνεται για τις συντάξεις. Διαφαίνεται ότι ίσως υπάρχει οπισθοχώρηση στο θέμα του ΕΚΑΣ, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία.

4. Το ΔΝΤ δείχνει μεγάλη επιμονή στα μέτρα-εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (για φάρμακα, γάλα, σούπερ μάρκετ, ανοιχτά επαγγέλματα κτλ)

5. Μάχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, η συνάντηση «πήγε καλά» και φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα των δημοσιονομικών. Η Αθήνα ζητά να τεθεί στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 0,6% του ΑΕΠ φέτος και 1% του χρόνου, έναντι στόχων 1% και 2% που βάζουν αντίστοιχα οι δανειστές (και αντί 3%-4% που προβλεπόταν κανονικά για φέτος).  Ωστόσο και η ελάφρυνση αυτή (ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ) κινδυνεύει να μείνει «στα χαρτιά» αφού στο β΄εξάμηνο πρέπει να ενταθούν τα εισπρακτικά μέτρα, αλλιώς η υστέρηση εισπράξεων που ήδη καταγράφεται, απειλεί να οδηγήσει σε πρωτογενές έλλειμμα (αντί πλεόνασμα ) έως και 1,5 δισ. ευρώ εφέτος.

6. Προσπάθεια να δεχθούν οι Ευρωπαίοι μία συνολική λύση για το χρέος όπως την προτείνει η Αθήνα, δηλαδή να πληρωθούν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ από τον ESM που θα αναλάβει ρόλο στην κάλυψη του δημοσίου χρέους.

7. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η παράταση του προγράμματος – Εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία σε αυτό το σημείο

Παππάς: Ζητάμε σαφή και γραπτή απάντηση από την Κομισιόν

Καμία απάντηση δεν έχει λάβει η Αθήνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη νέα πρόταση που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προς τους θεσμούς, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε ανάρτησή του του στο Facebook.

Ο κ. Παππάς ζητεί από την Κομισιόν σαφή και γραπτή απάντηση. «Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο», συμπληρώνει.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι της Ε.Ε., τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, φέρονται να χαρακτήρισαν ανεπαρκή την ελληνική πρόταση.

«Αυτό που υποβλήθηκε δεν είναι επαρκές για να προχωρήσει η διαδικασία», δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Δεν είναι επαρκές και δεν είναι αποδεκτό από τα κράτη μέλη», είπε ένας άλλος, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το Reuters αναφέρει ότι ο δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ελληνική πρόταση δεν δίνει καμιά λύση στη διένεξη μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και πρόσθεσε ότι περιέχει προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους που οι πιστωτές δεν θα μπορούσαν να αποδεχθούν.

Με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα πάντως ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την ελληνική πρόταση και άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. «δεν ομιλούν εκ μέρους» της Επιτροπής».

«Η Κομισιόν διαψεύδει κατηγορηματικά τους ανώνυμους «κύκλους» που, παίζοντας βρώμικα, έσπευσαν να θάψουν την ελληνική πρόταση. Επιμονή για λύση», σχολίασε μέσω Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.