Ειδησεογραφικό site

Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό Εθνικό Ποινικό Μητρώο

28

Η λειτουργία του ηλεκτρονικού Εθνικού Ποινικού Μητρώου είναι πλέον πραγματικότητα.

Το σύστημα του Εθνικού Ποινικού Μητρώου, σε πανελλαδική εμβέλεια, καλύπτει 165 Εισαγγελίες Πρωτοδικών, Πρωτοδικεία, Εισαγγελίες Εφετών και Εφετεία σε 63 πόλεις της χώρας.

Στόχος του Εθνικού Ποινικού Μητρώου είναι η απλούστευση των εσωτερικών διαδικασιών για τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο περιορισμός των δαπανών, αλλά και η γρήγορη και αποτελεσματική καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών που ζητούν αντίγραφο Ποινικού Μητρώου, χωρίς να κάθονται στις ουρές και χωρίς να πηγαινοέρχονται στα κατά τόπους Πρωτοδικεία.

Το όλο έργο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν οι ηγεσίες των ανωτάτων και μη δικαστηρίων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου του Εθνικού Ποινικού Μητρώου το οποίο συμβάλει «στην εμπέδωση της έννοιας του Κράτους Δικαίου», καθώς και στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός υπογράμμισε: «H ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες  είναι βασικός στόχος μας. Η ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών στην ελληνική Δικαιοσύνη και η ενίσχυση του κράτους δικαίου είναι το κύριο μέλημα μας. Αυτό είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα που κάνουμε στην προσπάθεια για την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης μέσω των δυνατοτήτων  που μας προσφέρει η τεχνολογία».

«Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποτελεί στρατηγικό μας στόχο και τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται και να τίθενται στη διάθεση των δικαστών, των δικηγόρων, των υπηρεσιών του Δημοσίου αλλά πρωτίστως των πολιτών», πρόσθεσε.

Κλείνοντας ο κ. Αθανασίου τόνισε: «Συνεχίζουμε ακούραστοι τη μάχη μας απέναντι στη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις και σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε και άλλες πρωτοβουλίες μας στον τομέα αυτό».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος τόνισε ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη αλλάζει εικόνα, αλλάζει ύφος και πάνω απ’ όλα αλλάζει εποχή» και πως η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη δεν ανήκει στην «εικονική πραγματικότητα».

«Δεν είναι πλέον ουτοπία, αλλά ένα αισθητό, χειροπιαστό εργαλείο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Πολίτη. Το Εθνικό Ποινικό Μητρώο λειτουργεί και αποτελεί ένα ακόμη απτό παράδειγμα της μετάβασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης στη νέα εποχή», σημείωσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.