Ειδησεογραφικό site

Από αύριο η συζήτηση για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού – Στο φως τα πορίσματα ελέγχων στις τριτοβάθμιες οργανώσεις

51

Σε θέση «μάχης» μπαίνουν από αύριο Τρίτη τα κόμματα στη Βουλή, καθώς ξεκινά, στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνεδριάσεις και τα πρακτικά των συνεδριάσεων θα διαβιβαστούν στη συνέχεια στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, με βάση τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Οικονομικών, θα πρέπει να εισάγει τον Προϋπολογισμό του 2015 στη Βουλή 40 τουλάχιστον ημέρες προτού ξεκινήσει το νέο οικονομικό έτος.

Γενικοί εισηγητές για τη συζήτηση που ξεκινά αύριο, έχουν οριστεί οι Ανδρέας Λυκουρέντζος (Ν.Δ.), Ευκλείδης Τσακαλώτης (ΣΥΡΙΖΑ), Ιωάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή), Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη (ΔΗΜΑΡ), Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) και Μίμης Ανδρουλάκης (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές). Ειδικοί εισηγητές έχουν οριστεί οι Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ), Δημήτρης Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ), Χρήστος Γκόκας (ΠΑΣΟΚ), Αρτέμιος Ματθαιόπουλος (Χρυσή Αυγή), Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ) και ο Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ).

Η συζήτηση επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού συμπίπτει χρονικά με τα κυβερνητικά σχέδια περί απεμπλοκής από το μνημόνιο, κάτι που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης συζήτησης στη Βουλή.

Εξ άλλου, η Διαρκής Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου θα ενημερωθεί, μετά από πρωτοβουλία της ίδιας της Κυβέρνησης, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος ζητά την ενεργοποίηση σχετικού άρθρου του Κανονισμού, προκειμένου να συνεδριάσει η επιτροπή και να ενημερωθούν οι βουλευτές – μέλη της τόσο για τα πορίσματα ελέγχου των τριτοβάθμιων οργανώσεων όσο και για την εξέλιξη του Ν. 4015/2011 «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου-Οργάνωση της εποπτείας του Κράτους».

Τα πορίσματα των ελέγχων έχουν ζητήσει κατ΄ επανάληψη βουλευτές, με ερωτήσεις τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν για την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ που ολοκληρώθηκαν πριν από μερικούς μήνες. Υπενθυμίζεται ότι, οι έλεγχοι ξεκίνησαν κατ΄ εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έπειτα από καταγγελίες για μη ορθολογική διαχείριση κρατικών χρηματοδοτήσεων μέσω ΕΛΓΑ από το 1994 έως το 2011.

Οι επιχορηγήσεις της περιόδου 1994-2012

Τον Φεβρουάριο του 2013 ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε διαβιβάσει στη Βουλή τα στοιχεία για τις οικονομικές ενισχύσεις στις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ από τον ΕΛΓΑ (από εισφορές των αγροτών), από το 1994 έως και το 2012. Από το έγγραφο αυτό προέκυπτε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε λάβει 37,4 εκατομμύρια ευρώ, η ΓΕΣΑΣΕ 11,3 εκατομμύρια ευρώ, η ΣΥΔΑΣΕ 6,8 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Τσαυτάρης είχε μαζί διαβιβάσει και τις επιχορηγήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κάλυψη δαπανών συνεταιριστικών εκπαιδεύσεων κατά τα έτη 1995-2010.

Τα σχόλια είναι κλειστά.