Ειδησεογραφικό site

Μέρκελ: Αισθητή η πρόοδος στην Ελλάδα και η Γερμανία την υποστηρίζει με δάνεια σε μικρομεσαίους- Σαμαράς: Το χρέος θα είναι βιώσιμο λόγω πιθανής επιμήκυνσης (Βίντεο)-Μαξίμου: Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, δεν χρειάζεται ενίσχυση από την ΕΕ

49

«Η Ελλάδα δίνει θετικά μηνύματα και σύντομα θα υπάρξει ανάπτυξη, υπάρχουν θετικά μηνύματα στον τομέα του τουρισμού» δήλωσε η καγκελάριος της Γεμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ μετά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε στην καγγκελαρία στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και στην ελληνική αντιπροσωπεία.

«Η Ελλάδα συνέχισε επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για το πρόγραμμα με την Τρόικα. Διαπιστώνουμε θετικές προόδους. Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα γιατί υπάρχουν δείγματα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται αυτό με τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις» συμπλήρωσε εκφράζοντας την κατανόησή της για την ανεργία.

Είχαμε την ευκαρία να συζητήσουμε το πρόγραμμα σταθεροποίησης και την προοπτική του δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Η χώρα μου πέτυχε στοχους νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα έχει και το 2014. Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από το πρόγραμμα ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων πηγαίνουν καλά που δείχνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πέτυχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση σε έξι χρόνια, το τρίτο τρίμηνο θα έχουμε ανάκαμψη με θετικό πρόσημο ενώ για πρώτη φορά μειώνεται και η ανεργία. Βέβαια είναι ακόμη υψηλή ειδικά στους νέους αλλά μειώνεται σταθερά. Όσον αφορά της διαρθρωτικές αλλαγές η θέση της χώρας μας βελτιώνεται στην διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και αυτό το αποδέχονται και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Όσα επιτεύχθηκαν με την στήριξη των εταίρων δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω. Δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας. Έχουμε ανάκγκη ανακουφίσεων στον τομέα της φορολόγησης για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πιστεύω ότι σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρτικοποιήσεις. Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικός της πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος. Πίσω στα ελλείματα δεν θα γυρίσουμε. Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για την βιωσιμότητα του χρέους. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016. Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία.

Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή μεταρρυθμίσεων με ανάπτυξη

Τέλος είπε ότι υπογράμμισε στην κυρία Μέρκελ ότι η Ελλάδα κερδίζει έναν ένο ρόλο μέσω της συμμετοχής της στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αλλά και με τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα. Οι έρευνες στην δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει προπύργια ασφάλειας όταν προ ετών εθεωρείτο ο αδύνατος κρίκος.

Μαξίμου: Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, δεν χρειάζεται ενίσχυση από την ΕΕ

Εφόσον αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα στις αρχές του 2015, όπως επιδιώκει η Ελλάδα, το κενό θα καλυφθεί από την ίδια την χώρα, χωρίς ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης από την ΕΕ, ανέφερε κυβερνητική πηγή, η οποία παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του Μαξίμου για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «η συνάντηση πήγε καλά, καθώς η γερμανική ηγεσία αναγνωρίζει τον δρόμο που έχει καλύψει η χώρα» και προσέθετε ότι «η Ελλάδα είναι δημοσιονομικά ισχυρή και δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και πως εκείνος σχολίασε: «Είναι τέτοια η αμηχανία τους που μπερδεύουν ακόμη και τις ερωτήσεις και σε ποιον απευθύνθηκαν».

«Πέρυσι ασχολιόμασταν με το χρηματοδοτικό κενό, εφέτος δεν υπήρχαν τέτοια ζητήματα. Εφόσον συντελεστεί η αποχώρηση του ΔΝΤ στις αρχές του 2015, όπως επιδιώκει η Ελλάδα, το κενό που θα αφήσει θα καλυφθεί από την ίδια τη χώρα χωρίς ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση από την ΕΕ» ανέφερε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι «απαιτείται σοβαρότητα, όμως, τίποτε δεν έχει τελειώσει, έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο για την επόμενη ημέρα».

Πρόσθεσε δε: «Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της δεν έχει ανάγκη από νέο μνημόνιο, συζητείται αν χρειάζεται συνέχιση του ΔΝΤ. Με βάση τους δικούς μας υπολογισμούς δεν είναι αναγκαίο. Θα υπάρξει μία περίοδος εντατικών επαφών, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το πλαίσιο για τους επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους. Υπάρχει το οξύμωρο να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα η ΕΕ και να παραμένει σε μία χώρα της ΕΕ το ΔΝΤ. Εκείνοι είχαν υπολογίσει ότι η Ελλάδα δεν θα τα κατάφερνε και θα χρειαζόταν επιπλέον ενίσχυση με εκ νέου συμμετοχή της ΕΕ. Αυτό όμως δεν συνέβη».

Το κυβερνητικό επιτελείο, επίσης, θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ είναι πρόθυμη να στηρίξει τη χώρα, ακριβώς λόγω της προόδου που έχει γίνει.

Ο κ. Σαμαράς, στις δηλώσεις του, παρουσία της κ. Μέρκελ, επισήμανε την ανάγκη να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις για να τονωθεί η διαδικασία της ανάπτυξης και να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων. Μέλος του κυβερνητικού επιτελείου έλεγε ότι φοροελαφρύνσεις θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.