Ειδησεογραφικό site

Σε δύο δόσεις η εξόφληση του κοινωνικού μερίσματος

41

Δύο πληρωμές θα γίνουν ακόμη για να κλείσει ο κύκλος καταβολής του κοινωνικού μερίσματος. Η πρώτη πληρωμή θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα και μέσω αυτής θα εξοφληθούν 250.000 δικαιούχοι ενώ θα ακολουθήσει μια ακόμη πληρωμή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η επόμενη πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος που προγραμματίζεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα θα είναι μαζική καθώς θα πληρωθούν τουλάχιστον 250.000 δικαιούχοι οι οποίοι προέρχονται από τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:

  • Περίπου 80.000 είναι δικαιούχοι οι αιτήσεις των οποίων είχαν απορριφθεί με βάση τα εισοδήματα του 2012 αλλά μπήκαν στην λίστα λόγω του ότι αποφασίστηκε να ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2013.
  • Ένα μέρος από τους περίπου 90.000 οι οποίοι ναι μεν πληρούν τα κριτήρια αλλά οι αιτήσεις τους έχουν μπει σε διαδικασία επανελέγχου για κάποιο λόγο
  • Περίπου 130.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κρίθηκε ότι δικαιούνται το επίδομα μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Αν ληφθεί υπόψη ότι έχουν ήδη πληρωθεί 320.000 μερίσματα, ο αριθμός των δικαιούχων έχει ήδη φτάσει στα 576.000 άτομα ενώ μέχρι να τελειώσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ώστε να γίνει ο επανέλεγχος των εισοδημάτων, εκτιμάται ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει τα 650.000 άτομα.

Για το θέμα του κοινωνικού μερίσματος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα. Αικ. Σαββαΐδου, και τους κ.κ. Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαππα με αντικείμενο την αποτίμηση της απόδοσης του «κοινωνικού μερίσματος» μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων του «κοινωνικού μερίσματος».

αποφασίστηκε, μέσω της υπογραφής της τροποποίησης της σχετικής ΚΥΑ, η διανομή σε 250.000 νοικοκυριά ποσού ύψους 165 εκατ. ευρώ περίπου, με βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις και τα ήδη ανακοινωθέντα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία ανεβάζουν το βασικό όριο εισοδήματος από 6.000 ευρώ σε 7.050 ευρώ, προσαυξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Συμπερασματικά, από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων την 17η Απριλίου 2014 έως και την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου 2014, έχουν εγκριθεί 576.000 αιτήσεις και, μετά την τελευταία πληρωμή, θα έχουν καταβληθεί συνολικά 375 εκατ. ευρώ.

Τονίζεται ότι οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί θα επανεξετασθούν με βάση τα εισοδήματα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

Τέλος, σημειώνεται ότι, για αιτήσεις που εκκρεμούν λόγω ελέγχου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί μετά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ώστε να απορροφηθεί και το υπόλοιπο ποσό που απομένει μέχρι τα 450 εκατ. ευρώ, όπως έχει δεσμευθεί η Κυβέρνηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.