Ειδησεογραφικό site

Σε… δόσεις και ο νέος έλεγχος που ξεκινά από την Τρόικα σε μια εβδομάδα- Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη

37

Με θετικούς οιωνούς ξεκινά για την κυβέρνηση η νέα αξιολόγηση από την Τρόικα, όπως προκύπτει από την τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των ελεγκτών, τα «δύσκολα» για την κυβέρνηση θα μπορούν να περιμένουν σχεδόν ένα μήνα ακόμη καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχτηκαν να μην ανοίξουν «με το καλημέρα» όλα τα μέτωπα στην νέα διαπραγμάτευση.

Μάλιστα από την τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα επιβεβαιώθηκε ότι η νέα αξιολόγηση θα διεξαχθεί… σε δόσεις.

Σε πρώτη φάση η Τρόικα έρχεται για να κλείσει το θέμα της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού για το 2015, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου. Τα τεχνικά κλιμάκια εγκαθίστανται από σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στις 29 Σεπτεμβρίου θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής και η πρώτη συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη θα γίνει την Τρίτη 30 του μηνός, όπως είχε καθοριστεί εξ αρχής. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί για μία εβδομάδα μέχρι να κατατεθεί το προσχέδιο στη Βουλή και μετά θα αναχωρήσουν όλοι για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (10-12 Οκτωβρίου).

Στη φάση αυτή ο δρόμος θα είναι «στρωμένος» με συζητήσεις για φοροελαφρύνσεις που ζητά η κυβέρνηση, αλλά και με πιέσεις των ελεγκτών για να αποκαλύψουν το ύψος του χρηματοδοτικού κενού για το 2015, το οποίο θα καθορίσει και το μέλλον της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους στην μετά-ΔΝΤ εποχή. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν θέσει στόχο να επιμείνουν στις φοροελαφρύνσεις αλλά και στην ρύθμιση για 100 δόσεις, που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση.

Μετά από μία διακοπή περίπου 7-10 ημερών και μετά το Γιούροργκρουπ και το Εκοφίν στις 13-14 Οκτωβρίου, θα επιστρέψουν όλοι στην Αθήνα για να ξεκινήσει η δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση των συζητήσεων για τα διαρθωτικά μέτρα, τα περίπου 300 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2014, τα στρες-τεστ των τραπεζών που ανακοινώνονται στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και τα εργασιακά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Η κυβέρνηση φαίνεται να πετυχαίνει έτσι να μην φθαρεί προς το παρόν σε τριβές με τους δανειστές, αλλά να κλείνει ένα-ένα τα θέματα. Τα πολλά και σπουδαία όμως, που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, θα κριθούν έπειτα από τη διακοπή μιας εβδομάδας.

Και στη διάρκεια της διακοπής όμως, μετά α΄και β΄φάσης, τα τεχνικά κλιμάκια θα «οργώνουν» όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, για να καταγράψουν τα ανοικτά θέματα που χωρίζουν την κυβέρνηση και την τρόικα κατά την τρέχουσα αξιολόγηση.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης θα δώσουν μάχη για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» και θεωρούν πως υπάρχει πρόοδος αλλά πολλά θα κριθούν από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών. Ωστόσο θα ζητηθεί από την Τρόικα να γίνει επανεξέταση και παλαιότερων μεταρρυθμίσεων για να φανεί αν απέδωσαν ή αν απαιτούνται και νέες πρωτοβουλίες, όπως πχ με το φρέσκο γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα κλειστά επαγγέλματα.

Στο υπουργείο Εργασίας θα δεχθούν ξανά την πίεση της τρόικας για απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Η κυβέρνηση θέτει «βέτο» για τις ομαδικές απολύσεις, όχι όμως και για τα συνδικαλιστικά.

Επίσης στο Ασφαλιστικό, το μνημόνιο προβλέπει ότι οι αναλογιστικές μελέτες θα οδηγήσουν σε μια νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Στελέχη της τριμερούς μιλούν ήδη (από τη συνάντηση του Παρισιού) για παραμετρικές αλλαγές (π.χ. όρια ηλικίας) και μείωση κατώτατων συντάξεων. Η κυβέρνηση δεν θέλει να εμπλακεί στη συζήτηση για όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων και θέλει να μεταθέσει τη διαδικασία για τις διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. συγχωνεύσεις ταμείων) την Ανοιξη του 2015.

Στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε προκρούστεια κλίνη μπαίνουν οι («εδώ και τώρα») 5.500 απολύσεις στο δημόσιο και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Το σχέδιο μεταρρύθμισης που ετοιμάζει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ) και αυξήσεις με βάση τα τυπικά προσόντα, τη θέση και την αποδοτικότητα για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.