Ειδησεογραφικό site

Σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προχωρά η κυβέρνηση το 2016-Τα 4 στάδια

33

Επτά χρόνια «ακινησίας» στις αντικειμενικές αξίες προβληματίζουν την κυβέρνηση. Σύσταση επιτροπής για αναπροσαρμογή με τις εμπορικές τιμές από το 2016.

Μετά από επτά χρόνια που παρέμειναν αμετάβλητες οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων το υπουργείο οικονομικών προχωρά στη σύσταση επιτροπής προκειμένου να τις εναρμονίσει με τις εμπορικές τιμές.

Με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη η επιτροπή το έργο της «μελέτης και εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας» οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ το 2016 ή το 2017. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν 4 στάδια για τη διαμόρφωση του νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών:

1. Εως τα τέλη του μήνα θα πρέπει η επιτροπή να έχει εκπονήσει πρόγραμμα δράσης για το θέμα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές.

2. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, η εν λόγω επιτροπή θα πρέπει να έχει καθορίσει και αναπτύξει τις απαραίτητες μεθοδολογίες εκτίμησης αξιών ακινήτων ανά κατηγορία. Παράλληλα, θα έχει συλλέξει στοιχεία για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των διοικητικών αξιών των ακινήτων ανά γεωγραφικές ζώνες, ώστε να αντανακλούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς.

3. Εως τον Σεπτέμβριο του 2015 θα πρέπει να είναι έτοιμο το σύστημα καθορισμού διοικητικών αξιών ακινήτων.

4. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 θα πρέπει να έχει καταρτιστεί ο Δείκτης (ή Δείκτες) Τιμών Ακινήτων.Βάσει του παραπάνω χρονοδιαγράμματος το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα είναι έτοιμο – στην καλύτερη των περιπτώσεων και εφόσον τηρηθεί επακριβώς – το 2016.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.