Ειδησεογραφικό site

Σενάριο παραίτησης Τσίπρα με έντονο παρασκήνιο – Ποιοι και γιατί το συντηρούν

28

Το τελευταίο 24ωρο κυκλοφορεί ένα σενάριο που εκπορεύεται παρασκηνιακά από συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με το οποίο για να ξεφύγει ο πρωθυπουργός από το διπλό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει (μνημόνιο ή Grexit), θα παραιτηθεί παραδίδοντας την εξουσία σε μια μεταβατική κυβέρνηση οικουμενική – ειδικού σκοπού.

Αυτοί που διακινούν αυτό το σενάριο ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα βγει αλώβητος από το διπλό αδιέξοδο εξαναγκάζοντας την αντιπολίτευση να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο δίχως ο ίδιος να υποστεί καμία απώλεια τόσο στο εκλογικό σώμα, όσο και στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Το σενάριο αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τον απλούστατο λόγο ότι για να ψηφιστούν από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα ενός νέου μνημονίου όπου ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα χρειαστεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Είναι προφανές ότι αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν υπάρχει χωρίς την ψήφο εμπιστοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Κατά συνέπεια θα ήταν τελείως παράλογο να υπερψηφίσουν τα προαπαιτούμενα των δανειστών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θα έχουν αρνηθεί να φέρουν οι ίδιοι στη Βουλή μια συμφωνία με τους εταίρους.

Ας δούμε αναλυτικά γιατί δεν μπορεί να ισχύσει ένα τέτοιο σενάριο

Με τους χειρισμούς της κυβέρνησης τα πράγματα – όπως παρατηρούν κύκλοι που ειναι σε θεση να γνωρίζουν τι γίνεται τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα – έφτασαν στο εξής απολύτως αντιφατικό σημείο :

-Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει πανηγυρικά και έχει συμφωνήσει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών οτι το αποτέλεσμα του δημοψηφισματος δεν συνιστά εντολή για ρήξη.

-Το 61 % ομως του εκλογικού σώματος αποδέχθηκε τη θέση της κυβέρνησης πως πρεπει να απορριφθεί ένας κατάλογος δύσκολων μέτρων που ήσαν πάνω στο τραπέζι στις 25 Ιουνίου ,παρότι ενα πολύ μεγάλο μέρος των μέτρων αυτών ειχε γινει δεκτό απο τη κυβερνηση και ειχε περιληφθεί στις δικές της προτάσεις.

Η κυβερνηση ναι μεν τωρα υπέβαλε αίτηση για νέο προγραμμα στον ESM και αύριο αναμένεται  να υποβάλει τις προτάσεις της για το περιεχόμενο του νεου μνημονίου που προβλέπεται απο τη συνθήκη περι ESM, ομως το Σαββατο στο Eurogroup και στη συνέχεια την Κυριακή στο Ευρωπαικό Συμβούλιο,το δίλημμα θα ειναι πάλι αυτό που ήταν πάντα ο εφιάλτης του κ. Τσίπρα ήδη απο τις 26.1.2015:

Από την μια μεριά, δεν μπορεί να αποδεχθεί δύσκολα μέτρα που ανήκουν πλέον στον σκληρό πυρήνα του Οχι της 5 Ιουλίου. Ούτε μπορει να καλύψει  τέτοια δύσκολα «μνημονιακά» μέτρα πίσω απο γενικόλογες διατυπώσεις για την έναρξη συζητήσεων περι χρέους ή περί αναμόχλευσης κοινοτικών κονδυλίων για την υποστήριξη της ανάπτυξης.
Απο την αλλη μεριά, η ρήξη και το ενδεχόμενο grexit τον καθιστά υπόλογο για μια εξελιξη με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες.

Μπροστά σε όλα αυτα στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται πιθανά σενάρια συμβατά, σε γενικό έστω βαθμό, με το ελληνικό σύνταγμα αλλά και το ευρωπαικο κοινοτικό δικαιο.

Σύμφωνα με το πιο απλό σενάριο, σε περίπτωση αδιεξόδου, ο κ. Τσίπρας ζητά τη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων με στόχο να αποσπάσει τη συναίνεση τους στη διαπίστωση οτι η ελληνικη κυβερνηση δεν μπορούσε να δεχθεί τέτοια δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα. Αυτό ομως θα έρθει εκ των υστέρων ,οταν θα εχει ήδη διαπιστωθεί το αδιέξοδο. Κανενα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα μοιραστεί τις ευθυνες του κ. Τσίπρα για το αδιέξοδο.
Το πιο περίπλοκο σενάριο προβλέπει δηλωση του πρωθυπουργού πως δεν έχει εντολή ρήξης , έχει όμως απο το δημοψήφισμα  εντολή απόρριψης σκληρών υφεσιακών μέτρων και ενόψει του αδιεξόδου ,για λογους εθνικής ευθύνης, η κυβερνηση παραιτείται ώστε μια οικουμενική κυβερνηση τεχνοκρατών ή εστω μια υπηρεσιακή κυβερνηση να βάλει τη δύσκολη υπογραφή.

Στη περίπτωση αυτή ο κ. Τσίπρας υπολογίζει οτι θα επανέλθει νικητής απο τις εκλογές που θα ακολουθήσουν, θα βρει τη συμφωνία για το νεο μνημόνιο να ισχύει και για λόγους συνέχειας του κρατους θα την αποδεχθεί , επιδιώκοντας κάποιες βελτιώσεις.

Όμως ενα τέτοιο  σενάριο διαφυγής απο τις ευθύνες και προστασίας της αντιμνημονιακής «παρθενίας» του ΣΥΡΙΖΑ δεν το αγοράζει ούτε η αντιπολίτευση, ούτε η Ευρωπαική Ενωση.

Βασική προϋπόθεση που θα τεθεί απο το Ευρωπαικό Συμβούλιο – λένε κύκλοι πολύ κοντά στον κ. Τουσκ –  ειναι η άμεση  ψήφιση των prior actions απο την ελληνική Βουλή ,αρα και  από το ΣΥΡΙΖΑ. Τυχόν πρόκληση πρόωρων εκλογών με ευθύνη του κ. Τσίπρα ,σε συνέχεια του δημοψηφισματος, θα καθιστούσε τον ίδιο υπεύθυνο για εθνικό αδιέξοδο και άρα θα του χρέωνε το  σύνολο της σχετικής ευθύνης.

Συνεπώς οδός διαφυγής δεν υπάρχει, σχολίαζαν διεθνείς  δημοσιογραφικές πηγές. Ο κ. Τσίπρας είτε θα πιει το πικρό ποτήρι της συμφωνίας και της υπογραφής του νέου μνημονίου, είτε θα χρεωθεί με την ιστορική ευθυνη της αποχώρησης απο το ευρώ και με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση της χώρας.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.