Ειδησεογραφικό site

Σενάρια μίνι ζώνης Σέγκεν στην Ευρώπη επαναφέρει ο Ντάισελμπλουμ

26

Τα σενάρια για το σχηματισμό μιας μίνι-ζώνης Σένγκεν στην οποία, όπως είπε, θα συμμετέχουν μόνο Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία και Βέλγιο επαναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στην Financieele Dagblad ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί αυτό θα είναι αν υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλή συνεργασία για τον χειρισμό των προσφυγικών ροών «κάτι που σήμερα δεν υπάρχει».

Όπως είπε, η αίσθησή του είναι ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν κάνουν το μερίδιό τους για να ενσωματώσουν τους πρόσφυγες. Και οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αδυνατούν να ελέγξουν την κατάλληλη καταγραφή των αιτούντων άσυλο.

«Δεν είμαι αισιόδοξος. Θα πρέπει να επενδύσουμε ταυτόχρονα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και στην ασφάλεια των συνόρων. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε οι χώρες θα πρέπει να λάβουν τα δικά τους μέτρα για να προστατέψουν τις κοινότητές τους. Η Ευρώπη έχει φτάσει σε αυτό το σημείο και με πληγώνει που το παραδέχομαι» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο δημοσιογράφος Ρικ Βίνκελ που μίλησε στον Ντάισελμπλουμ εκτίμησε, πάντως, ότι το γεγονός ότι κατονόμασε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και το Βέλγιο – ανάμεσα στις οποίες παρεμβάλλεται η Δανία – δείχνει ότι σε πρώτη φάση ο Ολλανδός πολιτικός θέλει να απευθύνει μια προειδοποίηση.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.