Ειδησεογραφικό site

Σενάρια για ξένο τεχνοκράτη στη θέση του Χ. Θεοχάρη στη Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

39

Θέμα λίγων ημερών χαρακτηρίζεται η τοποθέτηση του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου η short list των 10 υποψήφιων με το πιο «βαρύ» βιογραφικό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι πριν από την τελική επιλογή θα γίνει… διπλοτσεκάρισμα του διαδόχου του Χ. Θεοχάρη, καθώς το μήνυμα που έλαβε ο νέος υπουργός Οικονομικών από τους ομολόγους του ήταν ότι αποτελεί απαράβατο όρο το κόψιμο του ομφάλιου λώρου μεταξύ της κυβέρνησης και του επικεφαλής των “ευαίσθητων” ελεγκτικών/ εισπρακτικών υπηρεσιών.

Η επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα θα γίνει στον έντονο απόηχο των αναφορών, στην Έκθεση του ΔΝΤ, περί πολιτικών παρεμβάσεων στη λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης, που τελικά καθυστερούν την αναγκαία μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και επηρεάζουν αρνητικά τη δυναμική των εσόδων. Με αυτό το δεδομένο, υπάρχουν ήδη δεύτερες σκέψεις για συγκεκριμένο πρόσωπο της short list, το οποίο αν και συγκεντρώνει και με το παραπάνω τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για τη θέση του Γενικού Γραμματέα, εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσει τα βέλη της κριτικής των δανειστών- και όχι μόνο- λόγω των στενών του σχέσεων με το πολιτικό σύστημα.

Πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, αναφέρουν, επίσης, ότι ανάμεσα στους υποψήφιους βρίσκεται και Γάλλος τεχνοκράτης, λεπτομέρεια που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του ότι στην 5μελή ειδική επιτροπή που ανέλαβε να “ξεσκονίσει” τα βιογραφικά, είναι και ο Pierre Lepetit, Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας και μέλος της Ομάδας του Χ. Ράιχενμπαχ.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.