Ειδησεογραφικό site

Σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου ζητεί ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν

47

 Σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της ζήτησε από την Τουρκία ο επίτροπος Πολιτικής Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν.

Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας ο κ. Χαν, αφού ανέφερε ότι είναι σημαντικό να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ότι στην αυριανή ολομέλεια της Ευρωβουλής θα το κάνει εκτενώς και υπογράμμισε:

«Το βασικό μου μήνυμα είναι ότι αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει περαιτέρω δηλώσεις ή πράξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερη ένταση».

«Συγχρόνως είναι πολύ σημαντικό όλες οι πλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης και να δράσουν με εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και επανάληψη των συνομιλιών.

«Ενθαρρύνουμε δυναμικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προς όφελος όλων», κατέληξε ο κ. Χαν.

Άντρος Κυπριανού: Η τουρκική προκλητικό ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

Παράλληλα, οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

«Καταστήσαμε σαφές ότι η προκλητικότητα των ενεργειών της Τουρκίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, γιατί αυτήν τη φορά αμφισβητούνται περιοχές, οι οποίες ουδέποτε στο παρελθόν είχαν αμφισβητηθεί, περιοχές τις οποίες δεν δικαιούται να αμφισβητεί ούτε για το δικό της όφελος αλλά ούτε και για το όφελος των Τουρκοκυπρίων» σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού.

Σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε στον κ. Σουλτς την επιθυμία το ψήφισμα αυτό να στρέφεται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, η οποία είναι η χώρα που έχει παραβιάσει τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να είναι ένα ψήφισμα δίκαιο και ισορροπημένο, σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα.

«Ο κ. Σουλτς μάς εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και συμφώνησε μαζί μας ότι η ριζική αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων θα έρθει με τη σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.