Ειδησεογραφικό site

Σγουρός: Πισωγύρισμα για την Αττική ο νέος σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων

50

Τραγικό πισωγύρισμα, με ολέθριες συνέπειες για την Αττική, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής Γιάννης Σγουρός την ακύρωση του υφιστάμενου σχεδιασμού και την εκ του μηδενός συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, που προκρίνει η νέα περιφερειακή αρχή.

Στη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Σγουρός χαρακτήρισε άλμα στο κενό τις διακηρύξεις της νέας αρχής που έχει εγκλωβιστεί όπως τόνισε στις ανεδαφικές προεκλογικές της μεγαλοστομίες, ενώ αποδόμησε σημείο προς σημείο τις αιτιάσεις περί φαραωνικού σχεδιασμού, υψηλού κόστους, μη φιλικών στο περιβάλλον λύσεων και ενταφιασμού της ανακύκλωσης για τους υφιστάμενους διαγωνισμούς.

Ο κ. Σγουρός επέκρινε τη νέα αρχή γιατί ενώ δεν έχει παρουσιάσει κανένα σοβαρό, συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο για το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων, προτείνει με περισσή ευκολία το κλείσιμο των εγκαταστάσεων στη Φυλή, την ακύρωση των διαγωνισμών, την ακύρωση του έργου στο Γραμματικό και τη ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.

Σημείωσε δε, ότι τις ίδιες ανησυχίες συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις οποίες ωστόσο η νέα περιφερειακή αρχή φρόντισε εντέχνως να αποσιωπήσει -δεν δημοσιοποίησε το συνημμένο παράρτημα, παρά μόνο την επιστολή που έλαβε στις 7/11/2014.

Στην τοποθέτησή του τόνισε ακόμη ότι η νέα περιφερειακή αρχή με τις ενέργειές της στέλνει το μήνυμα ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ανεπιθύμητες στην Αττική και πλέον τα 200 εκ. € που θα έβαζαν οι ιδιώτες θα πρέπει να αναζητηθούν από δημόσιους πόρους. Παράλληλα δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ο ελλοχεύων κίνδυνος να χαθούν και κοινοτικά κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα εξαρτηθεί από τον βαθμό και χρόνο ολοκλήρωσης και εφαρμογής του νέου ΠΕΣΔΑ.

Σε ό,τι αφορά το έργο στο Γραμματικό, για το οποίο το ΣτΕ έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος ακύρωσής του, εκθέτοντας όλους όσοι μιλούσαν επιπόλαια για περιβαλλοντικό έγκλημα, ο κ. Σγουρός σημείωσε, πως εάν η νέα διοίκηση επιμείνει στο να ακυρωθεί, θα πρέπει να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να καταλογιστούν στην Περιφέρεια Αττικής περί τα 20 εκ. €, όσο είναι το ποσό της κοινοτικής χρηματοδότησης του έργου.

Ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι ο σχεδιασμός που προωθούνταν, είχε οικοδομηθεί σε βάθος πολλών ετών και συνδύαζε αρμονικά όλες τις μεθόδους διαχείρισης, την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση, ώστε τίποτε να μην πηγαίνει για ταφή χωρίς να έχει υποστεί πρώτα κάποιας μορφής επεξεργασία, σύμφωνα με το γράμμα των κοινοτικών οδηγιών.

Σημείωσε μάλιστα ότι σύμφωνα με το Σύμφωνο Συνεργασίας που είχε υπογραφεί με το ΥΠΕΚΑ, από τα 400 εκ. € των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων που θα έπεφταν στην Αττική για τη περίοδο 2014-2020 για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τα 150 εκ. € θα διοχετεύονταν σε δράσεις ήπιας διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης.

Ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε και στο εφεύρημα των «Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης», τα οποία καλεί η νέα αρχή να εκπονήσουν οι δήμοι, στους οποίους ουσιαστικά πετά το μπαλάκι της ευθύνης του σχεδιασμού.

Τα χαρακτήρισε άλλοθι αποτυχίας και σαλαμοποίηση του ενιαίου σχεδιασμού, που θα προκαλέσουν ενδοπεριφερειακές ανισότητες και διαδημοτικές εξαρτήσεις. «Ευτυχώς οι δήμαρχοι σας πήραν χαμπάρι και ήδη αντιδρούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι βελτιώνει ουσιαστικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και ότι οι αντιδράσεις της κας Δούρου υπήρξαν προσχηματικές και μικροκομματικές, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη σχετικά με το πραγματικό πρόβλημα που είναι οι ανερμάτιστοι σχεδιασμοί της.

Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι κατά το διάστημα της ex officio θητείας του ως Πρόεδρος στον ΕΔΣΝΑ, έβαλε μέσα σε μόλις δύο χρόνια τις βάσεις για την οικονομική εξυγίανση και λειτουργική αναδιάρθρωση του φορέα, που είχε φτάσει στα πρόθυρα της διάλυσης και της χρεοκοπίας και αυτό, παρά τον βρώμικο πόλεμο που δέχτηκε από διάφορα κέντρα και συμφέροντα που δεν ήθελαν να αλλάξει το αμαρτωλό τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, που πλέον επιχαίρουν με την επιστροφή στο «αδιέξοδο».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σγουρός τόνισε ότι «Ενδεχόμενη εφαρμογή αυτού του επικίνδυνου και πειραματικού μοντέλου θα τινάξει στον αέρα με μαθηματική ακρίβεια, την καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και θα θέσει σε τεράστιο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Τα σχόλια είναι κλειστά.