Ειδησεογραφικό site

Σαρωτικές πλημμύρες στην Άρτα – Εκκενώνονται χωριά – Ξεχείλισαν ποτάμια – Κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας

270

Εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους τα χωριά που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού Άραχθου, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα, μετά το άνοιγμα του φράγματος στο Πουρνάρι, τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ), που συνεδρίασε χθες το βράδυ στην Άρτα, οι κάτοικοι από τα χωριά Κομμένο, Λουτρό, Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, μεταφέρονται με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

Μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης.  Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από χθες το πρωί τα Τζουμέρκα. Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες για τους οποίους αποτελεί την «Ακροπόλη» της περιοχής τους. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα. Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από χθες το πρωί και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ζημιές στις υποδομές, καταστροφές σε καλλιέργειες και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Στο μεταξύ, μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης. Ωστόσο, μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Σοβαρές ζημιές έχει προκαλέσει ο μεγάλος όγκος των υδάτων στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέρωντα. Η ίδια εικόνα, επικρατεί και στη Θεσπρωτία στον κάμπο των Φιλιατών, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Οι κάτοικοι, που βρίσκονται σε απόγνωση, μιλούν για πρωτοφανείς πλημμύρες.

Σήμερα το πρωί και κατόπιν απόφασης από τη διοίκηση της ΔΕΗ, απελευθερώνονται  από το Φράγμα Πουρναρίου διπλάσιες ποσότητες νερού από τις επιτρεπόμενες για την αποφυγή πλημμύρας.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα: H ΔΕΗ μπορεί να απελευθερώνει 500 κυβικά νερό, ανά δευτερόλεπτο και χθες το βράδυ, τα στοιχεία έδειχναν πως έμπαιναν στην Λίμνη, πάνω από 1700 κυβικά νερό!

Xαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, οι αναπληρωτές υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής.

Kλήσεις για απάντληση υδάτων στα Γιάννενα – Καθίζηση σημειώθηκε στον δρόμο Ιωαννίνων – Άρτας

Προβλήματα από πλημμύρες και στα Γιάννενα, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων κυρίως σε υπόγεια σπιτιών στις περιοχές: Νεοχωρόπουλο, Σεισμόπληκτα, Καρδαμίτσια, Ανατολή, Βοτανικός, Πεδινή, Μπάφρα.

Σε κάποια σημεία στο οδόστρωμα έχουν συσσωρευτεί νερά με τους δρόμους να είναι απροσπέλαστοι.

Καθίζηση σημειώθηκε στον δρόμο Ιωαννίνων – Άρτας, κοντά στο Τέροβο (22χλμ από τα Γιάννενα) και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από μία λωρίδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.