Ειδησεογραφικό site

Σαν σήμερα, το 2000, η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ!

81

Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται «επί ξυρού ακμής», οι φόβοι για έξοδο από την ζώνη του ευρώ και πιθανή χρεοκοπία εντείνονται και το βλέμμα της κυβέρνησης, των Ευρωπαίων εταίρων και του απλού κόσμου, έχει στραφεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, η ειρωνία είναι ότι σαν σήμερα, το 2000, μπήκαμε στο ευρώ!

Η τότε κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη έβαλε την χώρα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), αφού με απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, που έγινε στην Πορτογαλία στις 19 και 20 Ιουνίου του 2000, αποφασίστηκε να ενταχθεί η χώρα μας στη ζώνη του ευρώ.

Ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που οραματίστηκε την χώρα μέσα στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης ήταν ο Κωσταντίνος Καραμανλής, που στις 29 Μαΐου 1979 οδήγησε την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ την 1η Ιανουαρίου του 1981 η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ).

Η ολοκλήρωση για πλήρη ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήρθε με την ένταξή στης στο κοινό νόμισμα το 2000. Το ευρώ αντικατέστησε μια σειρά εθνικών νομισμάτων, ανάμεσά τους και η δραχμή, με την ελπίδα ότι το ευρώ και η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε όλους τους τομείς θα δώσει ώθηση στις οικονομίες των κρατών μελών.

Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά, το μέλλον για την οικονομική πορεία της Ελλάδας είναι αμφίβολο και η βοήθεια και η στήριξη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας προς την χώρα μας φαίνεται να απομακρύνεται όσο ποτέ άλλοτε…

Τα σχόλια είναι κλειστά.