Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς: Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον κοινό μας αγώνα με την Κύπρο

39

Για συνέχιση «μέχρι τέλους του κοινού, ειρηνικού αγώνα» για την ανατροπή των τετελεσμένων της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως είπε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις εποικοδομητικές προσπάθειες της Κύπρου «τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων» για την επίλυση του Κυπριακού.

«Είμαστε μαζί, υπερασπιζόμαστε σταθερά τα δίκαια του ελληνισμού αλλά και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν υπάρχει σημαντική προσέγγιση ανάμεσα στις δυο πλευρές, αλλά επιβεβαίωση εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων που αφορούν μεταξύ άλλων το κοινοτικό κεκτημένο ή τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά για την εξεύρεση λύσης χρειάζεται η άλλη πλευρά να δείξει βούληση, η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και με την πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «όποια και να είναι η στάση της άλλης πλευράς, δεν πρόκειται να κάμψει τον κοινό μας στόχο να τερματιστεί η παράνομη στρατιωτική κατοχή και να βρεθεί λύση λειτουργική, δίκαιη, βιώσιμη, αμοιβαία αποδεκτή με βάση τον ΟΗΕ».

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη και αναφέρθηκε στην άρνηση της τουρκικής πλευράς να ανταποκριθεί σε όσα έχει δεσμευτεί.

«Από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει ότι η επιλογή του διαλόγου είναι η ορθοτέρα», επεσήμανε και συνέχισε: «Η συνεχής μεταξύ μας συνεννόηση και η σταθερή μας πορεία σε στρατηγικές, ανατρέπουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς» πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη στη Βουλή με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο, Δημήτρη Κουτσούμπα και Φώτη Κουβέλη.

Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοδεύουν στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.