Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς: Η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με μακροχρόνια ανάπτυξη-Το χρονοδιάγραμμα προγραμμάτων για 145.000 ανέργους-Στα 600 εκατομμύρια το συνολικό ποσό

40

Το χρονοδιάγραμμα προγραμμάτων για ανέργους μέσω ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά από σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Εργασίας με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση.

Όπως είπε, 600 εκατομμύρια από το νέο ΕΣΠΑ μπορούν να εκταμιευθούν εντός του έτους, του 2014, ειδικά για την κατάρτιση και την πρώτη επαφή με την εργασία σε 145 χιλιάδες νέους, αλλά και μακροχρόνια άνεργους.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι:

Η πρώτη σχετική προκήρυξη βγήκε μόλις προχθές και θα αφορά ε 30.000 ανέργους 25-29 ετών, με προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα.
Μέσα στον Αύγουστο θα προκηρυχθούν επίσης θέσεις για 12.000 ανέργους 18 ως 24 ετών και
Μέσα στο Σεπτέμβριο ένα ειδικό πρόγραμμά για 8.000 ανέργους 18 ως 29, ετών ειδικά για το δυναμικό τομέα του Τουρισμού, μέρος απ’ αυτούς για το χειμερινό Τουρισμό και τον Τουρισμό πόλεων.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν κατάρτιση 80 ωρών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ανθρώπους που, κατά κανόνα, δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

Περιλαμβάνει ακόμα πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 450 ωρών μέσα σε ένα διάστημα μέχρι έξι μήνες. Καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των δικαιούχων.

Από τα προγράμματα κάθε δικαιούχος θα λάβει στο χέρι 1740 με 1950 ευρώ.

Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά ένα Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για άλλες 50.000 ανέργους – αυτή τη φορά μακροχρόνια ανέργους, ή από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο – συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, αυτά είναι μόνο κάποια από τα προγράμματα των οποίων η χρηματοδότηση έχει ηδη εγκριθεί για φέτος. Τα υπόλοιπα, σημείωσε, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες θα τα ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ φτάνει τα 600 εκατομμύρια και ξεπερνά τα 750 εκατομμύρια, μαζί με το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών για την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή του 2014-2015, και που αφορά 55 χιλιάδες μητέρες και σε πάνω από 68.000 παιδιά.

Πρόσθεσε πως είναι όλα αυτά τα προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για να διευκολύνουν την ένταξη στην αγορά εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, κυρίως νέων ανθρώπων.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με μακροχρόνια ανάπτυξη που δημιουργεί υγιείς, νέες θέσεις εργασίας, και σημείωσε πως η ανάπτυξη αρχίζει φέτος στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι δραματικά χρόνια ύφεσης.

Συμπλήρωσε όμως πως η κυβέρνηση επισπεύσει την ανάπτυξη συνολικά, αλλά βοηθά και τους ανθρώπους να κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης, ώστε από τα πρώτα βήματα, να ωφεληθούν όσο γίνεται περισσότεροι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.