Ειδησεογραφικό site

Επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ. Σακελλαρίδης: Θα υπάρχουν νέοι φόροι αλλά… θα είναι δίκαιοι – Δεν θέλουμε τη ρήξη

45

Την επιβολή νέων φόρων επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαριδης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά το θέμα είναι τι στόχευση θα έχουν, δηλαδή να μην βλάπτουν την ανάπτυξη και να είναι κοινωνικά δίκαιοι. «Δεν θέλουμε περαιτέρω επιβάρυνση των όσων πλήρωσαν το μάρμαρο, όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η συμφωνία καθυστερεί να έρθει, είπε οτι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κλείσει τη συμφωνία και αύριο και χθες, αλλά το θέμα είναι τι περιεχόμενο θα έχει αυτή. Στόχος είναι, είπε, να δοθεί ανάσα στην ελληνική οικονομία και να σταθούν η χώρα και οι πολίτες στα πόδια τους.

Θέλουμε το συντομότερο μια λύση, γνωρίζουμε την κατάσταση, μας προβληματίζει, πρόσθεσε, παραδεχόμενος ότι αυτή την ώρα η κοινωνία πληρώνει από τις σάρκες της και έτσι φαλκιδεύεται η ανάπτυξη και γίνονται πιο δύσκολοι οι στόχοι.

Ζήτησε προς τούτο η συμφωνία να λαμβάνει υπόψη το πρόβλημα της ρευστότητας. Μάλιστα, είχε τονίσει νωρίτερα ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τα νέα μέτρα.

Παραδέχθηκε, δε, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πληρωμής των οφειλών του Δημοσίου, λέγοντας ότι γνωρίζουμε το πρόβλημα της ρευστότητας και δεν το κρύβουμε κάτω από το χαλάκι.

Παράλληλα, ο κ. Σακελλαρίδης αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πώλησης του ΟΛΠ είπε η συζήτηση για το θέμα αυτό προφανώς και σημαίνει υποχώρηση, αλλά το σημαντικό είναι να θέσουμε όρους ώστε να μην υπάρχει ξεπούλημα, όπως γινόταν από την την προηγούμενη κυβέρνηση. Το θέμα θα εξαρτηθεί από τη συνολική διαπραγμάτευση, είπε.

Κατάτα άλλα, ο κ. Σακελλαρίδης διαβεβαίωσε οτι η συμφωνία που θα έρθει δεν θα ξεφεύγει από τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί το σενάριο ρήξης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί διάγγελμα Τσίπρα, όπως το διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελόριζο, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «το περιεχόμενο ενός διαγγέλματος όπως αυτό του Παπανδρέου δεν θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από αυτή την κυβέρνηση, η ουσία αυτού του διαγγέλματος δεν θα επαναληφθεί από αυτή την κυβέρνηση».

Όσο για τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε με νόημα ότι η λαϊκή εντολή έχει βάθος τετραετίας και αυτήν την ώρα προέχει να απεγκλωβιστεί η χώρα από τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει.

Ανοιχτή η μη πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ

Όσον αφορά τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης στο συνέδριο του Economist για σενάριο μετάθεσης πληρωμών ομολόγων της ΕΚΤ, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «δεν είναι θέμα να μην πληρώσουμε, όταν μιλάμε για το χρηματοδοτικό κενό ενδέχεται να υπάρχουν πολλές επιλογές για το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί».

Λύση στη Ρίγα

Ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει να μπει το ελληνικό πρόβλημα στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα, όπου ο Αλέξης Τσιπρας θα έχει και σχετικές επαφές.

Υποστήριξε, δε, ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στρατηγικής αφού, όπως είπε, «για εμάς η διαπραγμάτευση έχει πολλά επίπεδα και πολιτικά και τεχνικά. Στην ουσία εχθές το βράδυ στο κυβερνητικό συμβούλιο αυτό που επιβεβαιώθηκε η σταθερή θέση της κυβέρνησης να παραμείνει στη λαϊκή εντολή που πήρε στις 25 Ιανουαρίου».

Εμείς κάναμε την προσπάθειά μας, είπε, καιρός να την κάνουν και οι εταίροι. Δεν απέκλεισε, δε, να ζητηθεί και έκτακτο Eurogroup μέχρι τέλος Μαΐου, ώστε να βρεθεί λύση το συντομότερο.

Για τον ΦΠΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τον Γιάνη Βαρουφακη ως προς την επιδίωξη της Αθήνας για τον ΦΠΑ, ώστε να εφαρμοστούν οι οποίες αλλαγές μετά τη θερινή περίοδο. «Αυτό που είπε ο ΥΠΟΙΚ είναι ότι αν υπάρξει κάποιο μέτρο για το ΦΠΑ θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι για να μην υπάρχουν αρρυθμίες» σημείωσε.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές έχουν ρίξει στο τραπέζι πρόταση για μισθούς 700 ευρώ στο Δημόσιο, λέγοντας ότι «η θέση αυτή έχει εκφραστεί πολλές φορές για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα πίεσης που μπαίνει από την πλευρά των θεσμών» παραπέμποντας σε όσα δήλωσε την Τετάρτη ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αποδοκιμασία της κυβερνητικής Βαβέλ

Ο κ. Σακελλαρίδης αποδοκίμασε ευθέως την πολυγλωσσία και τις διάφορες αντιφατικές δηλώσεις υπουργών, λέγοντας οτι αυτή η εικόνα δεν βοηθά την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.