Ειδησεογραφικό site

Σήμερα το Eurogroup που θα κρίνει την παράταση του Μνημονίου

46

Να «κλειδώσει» η επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα και να διασφαλιστεί η παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης για τουλάχιστον ένα ακόμη μήνα, είναι οι επόμενοι στόχοι του υπουργού Οικονομικών που μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, για να μετάσχει στο άκρως κρίσιμο συμβούλιο Eurogroup.

Το «ραντεβού» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει οριστεί για τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος και η αποστολη του κυρίου Χαρδούβελη δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με ευρωπαίους ομολόγους του που πιέζουν για πολύμηνη παράταση του Μνημονίου και πιο σκληρά μέτρα.

Ο κύριος Χαρδούβελης από πλευράς του «οχυρώνεται» πίσω από την υπερψήφιση του νέου προϋπολογισμού και το email που απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής για να αποδείξει και να πείσει την Τρόικα ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ για το 2015. Θα παρουσιάσει όμως και τις υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής που αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση, όπως:

– αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%,

– λοταρία αποδείξεων,

– πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα

– ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών οι οποίες δεν είχαν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα.

Επίσης, ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να ζητήσει στο Eurogroup την παράταση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της χώρας μας που θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου, κατά 1-2 μήνες ακόμη (ή για τουλάχιστον τρεις σύμφωνα, με άλλες πληροφορίες), αλλά για «γραφειοκρατικούς λόγους» όπως λέει ο ίδιος ο υπουργός, δηλαδή μέχρι να συζητηθούν και να ψηφιστούν οι όροι και της νέας –και πολύ αυστηρής- προληπτικής πισστοληπτικής γραμμής ECCL. Επί τάπητος θα τεθεί και ο ενεργός ρόλος που θα αναλάβει να διαδαματίσει το ΔΝΤ, κατ’ απαίτηση της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και άλλων «σκληρών» χωρών της ευρωζώνης.

Στο e-mail που απέστειλε την Παρασκευή η κυβέρνηση, δεσμεύεται επίσης ότι θα υπάρξει ρητή νομοθετική πρόβλεψη για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με πρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους στο α΄ εξάμηνο του 2015.

Τα «εφεδρικά» μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά αφορούν σε:

– ακύρωση της μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%

– αύξηση των φόρων στα προϊόντα καπνού, στα αλκοολούχα ποτά και τα είδη πολυτελείας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.