Ειδησεογραφικό site

Σήμερα η συνάντηση Παπούλια – Μεϊμαράκη για την προεδρική εκλογή

35

Οι ημερομηνίες που θα στηθούν στη Βουλή οι κάλπες για την προεδρική εκλογή αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις κοινοβουλευτικών κύκλων, να είναι το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει με τον Κάρολο Παπούλια το μεσημέρι της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Στις προθέσεις του κ. Μεϊμαράκη είναι να μοιραστεί με τον επερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις σκέψεις του για το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής, καθώς εκ του Συντάγματος έχει την αρμοδιότητα να ορίσει τον χρόνο διεξαγωγής των ψηφοφοριών που απαιτούνται για να διαπιστωθεί αν η παρούσα Βουλή είναι σε θέση να εκλέξει Πρόεδρο ή θα διαλυθεί εφόσον προκύψει αδυναμία να συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων υπέρ ενός υποψηφίου.

Σύμφωνα με το γράμμα του Συντάγματος, η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου ξεκινά τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Προέδρου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η 12η Φεβρουαρίου, αφού η θητεία του κ. Παπούλια λήγει στις 13 Μαρτίου 2015. Εφόσον, ωστόσο, εξαντληθούν τα απώτατα συνταγματικά όρια και, εν τέλει, δεν εκλεγεί Πρόεδρος ούτε κατά την τρίτη ψηφοφορία που θα γίνει στην παρούσα Βουλή, τότε θα ανακύψει ζήτημα παράτασης της θητείας του κ. Παπούλια, αφού θα μεσολαβήσουν η διάλυση της Βουλής, η προκήρυξη και διεξαγωγή των εκλογών και η συγκρότηση της νέας Βουλής.

Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής έχει εδώ και καιρό στα χέρια του εισηγήσεις συνταγματολόγων, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος έχει την αρμοδιότητα να υπολογίσει τον «εύλογο χρόνο» διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας (στην οποία, όπως και στη δεύτερη, απαιτείται να υπερψηφιστεί ένας υποψήφιος από 200 βουλευτές), αφού λάβει υπόψη του τα ακόλουθα:

Πρώτον, τον χρόνο που είναι αναγκαίος αν απαιτηθεί η διεξαγωγή τριών ψηφοφοριών στην υπάρχουσα Βουλή οι οποίες προβλέπεται ότι διεξάγονται με τη μεσολάβηση ενός πενθήμερου για καθεμιά.

Δεύτερον, το ενδεχόμενο διάλυσή της Βουλής και τον χρόνο που απαιτείται για να προκηρυχθούν και να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές και είναι περί τις τέσσερις εβδομάδες.

Τρίτον, τον χρόνο σύγκλησης της νέας Βουλής και διεξαγωγής των άλλων τριών ψηφοφοριών που προβλέπεται να γίνουν στη νέα Βουλή, και μπορεί να φθάσει ως τις 25 ημέρες.

Εν ολίγοις, αν ο Πρόεδρος της Βουλής θέλει να αποφύγει, σε κάθε περίπτωση, την παράταση της θητείας του κ. Παπούλια, κάτι, ωστόσο, που προβλέπεται από το Σύνταγμα για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του, τότε η πρώτη ψηφοφορία στην παρούσα Βουλή πρέπει να οριστεί μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου ότι η διαδικασία για την προεδρική εκλογή θα ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου, θέλοντας να δείξει ότι, με την εξάντληση των συνταγματικά επιτρεπτών χρονικών ορίων, προεξοφλεί ότι η παρούσα Βουλή είναι σε θέση να εκλέξει Πρόεδρο και δεν θα χρειαστεί να γίνουν βουλευτικές εκλογές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.